Possessed – Besat (1999)

Regie: Anders Rønnow Klarlund | 99 minuten | actie, drama, horror, thriller, misdaad | Acteurs: Ole Lemmeke, Kirsti Eline Torhaug, Udo Kier, Ole Ernst, Niels Anders Thorn, Jesper Langberg, Valentin Popescu, Claudiu Istodor, Bjarne Henriksen, Malene Christian, Preben Friis, Nikolaj Lie Kaas, Claus Flygare, Claus Strandberg, Iben Hjejle, Michelle Bjørn-Andersen

‘Possessed’, ook wel bekend onder de titel ‘Besat’, is een film van Deense bodem die op een aantal internationale filmfestivals de nodige nominaties en prijzen binnen wist te slepen. De film werd bijvoorbeeld uitgeroepen tot beste Europese fantasiefilm op het festival Fantasporto. Regisseur Klarlund viel voor deze film in de prijzen op het Festival International du Film Fantastique, de Science-Fiction et Thriller de Bruxelles en het Fantafestival (Mostra Internazionale del Film de Fantascienza e del Fantastico di Roma) in Rome. Deze gegevens duiden er dus op dat we waarschijnlijk van doen hebben met een behoorlijke film, al staan Scandinavië en Noordwest-Europa nou niet direct bekend als noemenswaardige leveranciers van prominente griezelfilms.

Aanvankelijk lijkt ‘Possessed’ zich vooral te ontwikkelen als een medische thriller à la ‘The Andromeda Strain’ of ‘Outbreak’. Het gevaar dat de mensheid bedreigt lijkt de uitbraak en verspreiding van een levensbedreigend virus te zijn. Om meer informatie over dit mysterieuze virus te vergaren, reist viroloog Søren Rastauw met zijn vriendin Sarah af naar Roemenië om aldaar de bron voor het virus en informatie omtrent een eventuele geneeswijze op het spoor te komen. Vanaf dat moment ontwikkelt de film zich steeds meer tot een occulte thriller, zeker als de Deense politie de nodige vorderingen maakt met het onderzoek naar de geheimzinnige Vincent Monreau.

‘Possesed’ is een vakkundig gemaakte thriller die zeker het nodige te bieden heeft. De film is rijk aan spanning en suspense, in bepaalde opzichten duister en verontrustend en verrijkt met enkele interessante plotwendingen. Regisseur Klarlund weet goed in te schatten welke informatie hij prijs moet geven zodat de kijker niet afhaakt, maar weet ook genoeg verborgen te houden zodat diezelfde kijker wel aan zijn stoel gekluisterd blijft.

Ook het acteerwerk dat in deze productie tentoongespreid wordt is heel behoorlijk. Hoofdrolspeler Lemmeke is overtuigend als de ambitieuze, maar tevens onsympathieke viroloog Søren Rastauw. Zijn vurige wens om te achterhalen waar het mysterieuze virus vandaan komt, leidt er onvermijdelijk toe dat hij uiteindelijk de grenzen van wat moreel acceptabel is ruimschoots overschrijdt. De ware ster van deze productie is echter cultfiguur Udo Kier. Deze acteur maakte al zijn opwachting in de meest uiteenlopende films, variërend van ‘Flesh for Frankenstein’ tot ‘Kruistocht in Spijkerbroek’. Kier is gespecialiseerd in het vertolken van excentrieke types en is als duistere boodschapper en bestrijder van een naderend onheil hier duidelijk in zijn element.

De prent heeft af en toe wel te kampen met een wat traag tempo, enkele logische onvolkomenheden (bijvoorbeeld het nut van de moorden die Monreau pleegt als de uiteindelijke oorzaak van het onheil duidelijk wordt) en een niet overdreven originele insteek, maar de vakkundige regie en het goede acteerwerk maken veel goed.

‘Possessed’ is een geslaagde thriller die laat zien dat er ook in Europa nog goede, spannende films gemaakt worden die niet onder doen voor hetgeen in Hollywood met de regelmaat van de klok gefabriceerd wordt.

Frank Heinen