Possessions (2011)

Regie: Eric Guirado | 97 minuten | drama, thriller | Acteurs: Jérémie Renier, Julie Depardieu, Lucien Jan-Baptiste, Alexandra Lamy, Benoît Giros, Ludmila Ruoso, Apollonia Luisetti, Olga Vasté, Laïan Monta, Keren Marciano, Andrea Montoro Combier, Ludovic Berthillot, Brice Fournier, Céline Giusiano, Christine Sireyzol, Sarah Suco, Céline Bolomey, Paul Tracy Danison

Regisseur Eric Guirado, bekend van het charmante ‘Le fils d’epicier’ (2007), zet met het op een waar gebeurd verhaal geënte ‘Possessions’ de verhoudingen tussen arm en rijk op scherp. Hij introduceert een armlastig jong gezin: Bruno Caron (gespeeld door Jérémie Renier), zijn vrouw Maryline (Julie Depardieu, inderdaad, de dochter van…) en hun dochter Morgane (ontroerend neergezet door Apollonia Luisetti) die een kans wagen op een betere toekomst. Ze verhuizen uit de stad naar een chalet in een idyllisch Frans dorpje in de Alpen.  Hier maken ze kennis met de familie Castang, eigenaars van meerdere chalets. Tussen beide families lijkt alles op het eerste gezicht koek en ei, maar deze verstandhouding vertroebelt zienderogen. Het chalet voor de Carons blijkt nog niet af.  Chaleteigenaar Patrick Castang (een weinig overtuigende Lucien Jean-Baptiste) ligt in de clinch met de aannemer, maar belooft het gezin dat dit slechts van korte duur zal zijn. Hij stalt het drietal een tijdje in een zeer luxe chalet, daarna worden ze ondergebracht in een hotel om uiteindelijk te eindigen in een tweekamer appartement. Ondertussen zijn we al geconfronteerd met enkele grote tegenstellingen tussen beide gezinnen. Arm tegenover zeer gefortuneerd. De oude barrel waarin Bruno rijdt tegenover het uitgebreide wagenpark van de Castangs. De Carons voelen zich steeds meer vernederd door de Castangs en als Maryline, schoonmaakster bij de Castangs, te horen krijgt dat ze niet meer hoeft te komen, is de grens bereikt. Verblind door afgunst en jaloezie besluit Bruno ten lange leste de ‘boel’ op te ruimen. Want “als hij iets zegt, doet hij het ook.”

‘Possessions’ kan worden uitgelegd als aanklacht tegen een overdreven materialistische levensstijl. Het ontbreekt de kinderen van de Castangs aan niets terwijl Morgane het moet doen met een enkele Barbie en B-keus toetjes. We zien reclameboodschappen van kredietverstrekkers op televisie (“Geen geld om je dromen waar te maken? Neem gewoon een tweede hypotheek!”). Het contrast wordt er vanaf scène één eigenlijk al in geramd. Dit komt de subtiliteit niet ten goede en staat ook de geloofwaardigheid van de hoofdrolspelers in de weg. Maryline, die maar een enkele sombere gezichtsuitdrukking lijkt te bezitten, die haar man steeds fanatieker aanspoort om eindelijk eens passende maatregelen te nemen. De onnozele vriend van Bruno, Christophe (Benoit Giros), die zich wel heel veel laat welgevallen. Jérémie Renier speelt bij momenten sterk, maar ook zijn personage, een horkerige en zeer autoverliefde monteur, schuurt tegen het karikaturale. Dochter Morgane ondergaat in stilte de gewelddadige transformatie van haar vader. Achter de schermen van luxe vallen ook heus problemen waar te nemen, maar dit wordt helaas te weinig uitgewerkt. Dus eindigt alles min of meer voorspelbaar. Zoals de vrouw van Christophe, Sabrina, opmerkt: “Arm en rijk door elkaar brengt ongeluk.” Met minder al te zwart-witte accenten had ‘Possessions’ waarschijnlijk beter uitgepakt.

Ruud Stift

‘Possessions’ verschijnt woensdag 26 september 2012 op DVD.