Possessor (2020)

Regie: Brandon Cronenberg | 103 minuten | horror | Acteurs: Gabrielle Graham, Hanneke Talbot, Matthew Garlick, Daniel Junghuan Park, Andrea Riseborough, Jennifer Jason Leigh, Hrant Alianak, Rachael Crawford, Rossif Sutherland, Gage Graham-Arbuthnot, Kathy Maloney, Megan Vincent, Danny Waugh, Christopher Abbott, Tuppence Middleton, Christopher Jacot, Sean Bean, Ayesha Mansur Gonsalves, Raoul Bhaneja, Kaniehtiio Horn, Deragh Campbell, Dorren Lee, Doug MacLeod, Thomas Kane, Julia Burns, Rhonda Hall, Miranda Millar, Steve Curto

Het is een intrigerend idee: als menselijke geest het lichaam van een ander mens overnemen. Dus dat je die andere geest eruit mikt en zelf de controle neemt over diens lijf. Het idee is al vaker gebruikt – met als variant de overname van een mens door een alien – maar de rek is er nog niet uit. Zo blijkt maar weer eens uit het Canadese ‘Possessor’, waarin de geesten van huurmoordenaars binnendringen in vreemde lichamen om zo anoniem te kunnen killen.

Een van die huurmoordenaars is Tasya Vos, een vrouw die op het eerste gezicht een normaal leven leidt met echtgenoot en kind. Tasya werkt al lang voor een bedrijf dat door rijke klanten wordt benaderd om hun vijanden uit de weg te ruimen. Wanneer ze wordt ingeschakeld om in de huid te kruipen van Colin Tate, om diens schoonvader, verloofde en nog wat familieleden uit te schakelen, raakt de vermoeide Tasya in een crisis. Langzaam dreigt ze de controle kwijt te raken over de opdracht, het overgenomen lichaam en zichzelf.

Dit alles ontaardt in het soort geweld dat je kunt verwachten van een regisseur met de naam Cronenberg. Brandon Cronenberg, zoon van levende legende David, bespaart net als zijn vader niet op bloed. En net als zijn vader houdt ook junior van body horror en van wat diepere lagen. ‘Possessor’ lijkt een aanklacht tegen het mijnen en exploiteren van persoonlijke data door Big Tech. Het is vast geen toeval dat Tasya’s target de eigenaar is van zo’n bedrijf.

Qua idee is ‘Possessor’ best okay, qua visuele uitvoering nog veel beter. De film zit goed in zijn kleuren en visuals, monochroom rode en blauwe beelden zorgen voor precies de juiste sfeer die bij deze blend van horror, thriller en science fiction past. Ook de cast doet het prima, waarbij opvallend veel grote namen rondlopen. Waaronder Andrea Riseborough (“Black Mirror”), Christopher Abbott (“Girls”), Tuppence Middleton (“Downton Abbey”) en Sean Bean (“Game of Thrones”).

Helaas zitten er nogal wat slordigheden in de plot en voegen de seksscènes ook niet echt iets toe. Vooral door dat laatste heeft de film iets ouderwets, en treedt junior misschien net iets te veel in de voetsporen van vader David. Het resulteert in een aardige film, een proeve van bekwaamheid, maar niet veel meer dan dat.

Henny Wouters

Waardering: 3