Post Modern Minions (2022)

Recensie Post Modern Minions CinemagazineRegie: Bastien Laurent, Matthew Nealon | 4 minuten | korte film, animatie, komedie | Originele stemmencast: Pierre Coffin, JP Karliak, Laraine Newman, John Kassir, Mindy Sterling

‘Post Modern Minions’ is een kort filmpje dat als extra op de home entertainment release van ‘Minions: The Rise of Gru’ staat. Twee minions, Jeff en Claude, komen bij een wandeling ineens bij een rodeloperevent terecht. Een kunstcriticus wordt met gejuich en enthousiasme begroet, maar de twee gele vriendjes hebben alleen maar oog voor de veelgekleurde smakelijke macarons die binnen uitgestald staan. Wie kan dat nu weerstaan? Wanneer de minions, mede geholpen door het tumult dat de kunstcriticus met zijn komst veroorzaakt, ongezien de tentoonstelling weten binnen te raken, ontstaat er al snel een grotere chaos, met wel een heel onverwachte uitkomst.

Wat deze grappige short van Illumination vooral duidelijk maakt is hoe subjectief kunst is. Wanneer is iets kunst? Eigenlijk houden de makers ons een spiegel voor: wie bepaalt of iets origineel en kunstzinnig is en zijn we allemaal geen kuddedieren door de toonaangevende namen te volgen? De ‘rise and fall’ van de onverwachte artiest is erg komisch om te zien. ‘Post Modern Minions’ bevat enkele slimme referenties naar kunstwerken en hun makers.

Voor wie na alle Illumination Entertainment-releases met Minions er in – en dat zijn er inmiddels tientallen (inclusief de shorts en holiday specials) denkt dat de koek onderhand wel op is; dit is daadwerkelijk een leuke toevoeging aan de lijst en als de productiemaatschappij op deze voet verder gaat (spoiler: het tweede filmpje op de home entertainment release, ‘Minions and Monsters’, is al net zo’n feest), zien we de release van ‘Despicable Me 4’ met vertrouwen tegemoet.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

DVD- en blu-ray-release: 9 november 2022 (als extra op ‘Minions: The Rise of Gru’)