Pouic-Pouic (1963)

Regie: Jean Girault | 86 minuten | komedie | Acteurs: Louis de Funès, Mireille Darc, Roger Dumas, Jacqueline Maillan, Christian Marin, Philippe Nicaud, Daniel Ceccaldi, Yana Chouri, Guy Tréjan

Wat doe je als iemand tot vervelends toe doorgaat met zijn avances? Juist, je zorgt ervoor dat hij geen kans meer maakt!

De steenrijke, maar sullige Antoine heeft alles wat zijn hartje begeert; alleen de mooie Patricia ontbreekt nog aan zijn inventaris. Patricia wordt doodmoe van zijn verleidingspogingen en introduceert aan iedereen vrijbuiter Simon als haar echtgenoot. Intussen ontdekken haar ouders, Leonard en Cynthia Monestier, dat ze zijn opgelicht met een valse concessie van een groot aardolieveld. De onbenullige Antoine is het ideale doelwit voor een overname, maar dan heeft Leonard Monestier wel de hulp van zijn dochter nodig…

En dat zorgt uiteraard voor de nodige grappige situaties, hoe kan het haast ook anders in een “Louis de Funès”? ‘De man met de veertig gezichten per minuut’ laat op af en toe hilarische wijze weer van zich spreken, vooral door zijn specialiteit op het gebied van emoties: de woede-uitbarsting. Je kunt ze niet vaak genoeg te zien krijgen.

Naast het verhaal is ook het clubje karikaturen, met De Funès uiteraard als voornaamste aanjager, een belangrijk ingrediënt voor de grappige aard van de film. Elk karakter wordt namelijk wat overdreven, waardoor de geestige scènes ook net wat versterkt worden.

Hoewel ‘Pouic-Pouic’ zich (bijna) helemaal afspeelt in en om het landhuis van de Monestiers, gaat de film nooit vervelen, iets dat nog wel eens wil gebeuren bij een gebrek aan diverse ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan ‘L’avare’, een andere film van regisseur Jean Girault waarin De Funès ook een hoofdrol vervult. Girault toont met ‘Pouic-Pouic’ aan dat het helemaal niet nodig is om een grote diversiteit aan filmlocaties te gebruiken. Ten eerste vraagt het verhaal daar al helemaal niet om en met een lekker huiselijke en jazzy sfeer doet Girault de rest.

‘Pouic-Pouic’ is een alleraardigste en vlotte film. Het verhaal is heerlijk voorspelbaar en zorgt, samen met de lichtelijk overdreven personages, voor het nodige kijkplezier. ‘Pouic-Pouic’ zit verder vol met leuke dialogen en grappige situaties. De montage is af en toe niet helemaal naadloos, maar wie maalt daar om bij een film uit 1963? Vrolijkheid gegarandeerd!

Arian Schouten

‘Pouic-Pouic’ verschijnt donderdag 16 oktober 2014 op DVD (Louis de Funès – Best of – Limited Edition).