Poupoupidou (2011)

Regie: Gérald Hustache-Mathieu | 102 minuten | komedie, misdaad | Acteurs: Jean-Paul Rouve, Sophie Quinton, Guillaume Gouix, Olivier Rabourdin, Clara Ponsot, Arsinée Khanjian, Eric Ruf, Lyès Salem, Joséphine de Meaux, Ken Samuels, Antoine Chappey, Frédéric Quiring, Nicolas Robin, Milo Hustache-Mathieu, Anne Le Ny, Finnegan Oldfield, Gérard Bôle du Chaumont, Marjorie Heirich, Jérôme Rousselet, Thomas Fisseau, Jenny Bellay, Dominique Foure, Arnaud Duléry

Vijftig jaar na haar mysterieuze overlijden vormt Marilyn Monroe nog altijd een belangrijke bron van inspiratie voor kunstenaars, schrijvers en filmmakers. De Fransman Gérald Hustache-Mathieu geeft in zijn genre-overschrijdende thriller ‘Poupoupidou’ (2011) een wel erg ferme knipoog naar het platinablonde sekssymbool. Met talloze verwijzingen, die er vaker dik bovenop liggen dan dat ze subtiel zijn, brengt hij op zijn geheel eigen wijze een eerbetoon aan La Monroe. Het verhaal speelt zich af in de Jura, een bergachtige streek in het oosten van Frankrijk. David Rousseau (Jean-Paul Rouve), een Parijse schrijver van misdaadromannetjes, is door de sneeuw naar het dorpje Mouthe gereden om de erfenis op te halen die zijn oom hem naliet. Die erfenis mag dan behoorlijk tegenvallen, Rousseau blijkt toch niet voor niets naar de Jura te zijn afgereisd. De met een writer’s block kampende thrillerauteur is namelijk inspiratie voor een nieuw verhaal op het spoor.

Een plaatselijke beroemdheid, de wulpse weervrouw cq. kaasdame Candice Lecoeur (Sophie Quinton) wordt namelijk dood gevonden in het niemandsland aan de grens met Zwitserland. Gedacht wordt aan zelfmoord, dus is er geen reden tot onderzoek. Rousseau raakt echter gefascineerd door het mysterie rond deze jonge vrouw, die meende de reïncarnatie te zijn van Marilyn Monroe. En inderdaad: haar leven blijkt opmerkelijke overeenkomsten te vertonen met dat van de legendarische Amerikaanse filmster. Haar ontdekking, de naaktfoto’s en de relaties met achtereenvolgens een bezitterige Italiaan, een welbespraakte auteur en een vooraanstaande (in dit geval plaatselijke) politicus, maar ook haar onzekerheid, haar laatkomen en haar afhankelijkheid van zielendokters komen aan bod. Via flashbacks en dagboekfragmenten blikken we terug op het korte maar boeiende leven van Candice en wordt het raadsel rond haar onfortuinlijke dood ontrafeld.

‘Poupoupidou’ is een kleurrijke pastiche van genres, die nog het meest doet denken aan ‘Fargo’ (1994) van de Coen Brothers (en niet alleen vanwege de setting in een besneeuwd, afgezonderd landschap). Het thrillerelement vormt de hoofdmoot, maar helaas wordt de film nergens echt spannend. De dramatiek rond de tragische Candice Lecoeur weet eveneens niet de juiste snaar te raken, omdat haar personage te veel aan de oppervlakte blijft. Net als Marilyn Monroe steekt het haar dat ze louter om haar uitdagende schoonheid gewaardeerd wordt, maar uit de dagboekfragmenten valt dit nauwelijks op te maken. Het element dat nog het beste uit de verf komt, is de zwarte humor. Dat is te danken aan hoofdrolspeler Rouve, die weliswaar geen ruimte krijgt om zijn personage uit te diepen, maar die op de juiste manier op de bonte verzameling vreemde vogels om hem heen reageert. Van alle kanten proberen de dorpsbewoners deze aantrekkelijke Parijzenaar te versieren, van de vrijpostige receptioniste in zijn hotel tot de klungelige maar zeer behulpzame homoseksuele politieagent. Maar op de ongrijpbare, stoïcijnse Rousseau krijgen ze geen vat.

Hoewel ‘Poupoupidou’ geen echte thriller, geen echt drama en geen echte komedie is, en het verhaal nauwelijks de diepte ingaat, werkt de film als cocktail van deze elementen toch heel aardig. Of het komt door het fijne acteerwerk van de vlakke doch sympathieke hoofdrolspeler, door het sfeervolle camerawerk en het mooie besneeuwde landschap of door de aanstekelijke fascinatie voor de mysterieuze Monroe-lookalike – waarschijnlijk is het een combinatie van al die aspecten. Hustache-Mathieu heeft op een stijlvolle manier de Franse en de Amerikaanse cinema met elkaar proberen te vermengen. ‘Poupoupidou’ is het vermakelijke resultaat. Hustache-Mathieu’s conclusie werpt bovendien een interessant licht op de nog altijd onopgehelderde dood van Marilyn Monroe.

Patricia Smagge

Waardering: 3

Bioscooprelease: 8 september 2011
DVD-release: 22 november 2011