Power, Passion, Murder – Tales from the Hollywood Hills: Natica Jackson (1987)

Regie: Paul Bogart, Leon Ichaso | 87 minuten | drama | Acteurs: Michelle Pfeiffer, Hector Elizondo, George Murdock, Holland Taylor, David Ackroyd, J. Michael Flynn, Brian Kerwin, Eugene Kallman, Tracy Bogart, Suzy Sharp, Gail Youngs, Devin Sidell, Paul Jonathan Henry, Mickey Jones, Darren McGavin, Lois Chiles, Kenneth McMillan, Stella Stevens, Steven Bauer, Kim Myers, Donna Murphy, Kenny Vance, Sherilyn Fenn, Ann Magnuson, Vincent Pantone, Neva Patterson, Earl Boen, Gene Davis, Lou Cutell

De Amerikaanse DVD-film ‘Power, Passion, Murder’ is een bijzonder geval. Hij bestaat uit twee verkorte en door elkaar gehusselde afleveringen van de televisieserie ‘Tales from the Hollywood Hills’. Deze serie speelt zich af in het Hollywood van de jaren dertig, een tijd waarin de machtige studio’s het hele filmbedrijf in handen hebben en aan de lopende band films produceren. Het eerste verhaal gaat over een vereenzaamde actrice, het tweede beschrijft een dag uit het leven van executive A.D. Nathan.

De reden voor deze merkwaardige constructie luistert naar de naam Michelle Pfeiffer. Zij speelt de actrice Natica Jackson in de gelijknamige episode. Om deze DVD zoveel mogelijk op een echte speelfilm van Pfeiffer te laten lijken, zijn de verhalen samengevoegd en worden ze gepresenteerd als één geheel. Daarbij heeft de Nederlandse uitgever van de DVD op de hoes slechts het verhaal met Pfeiffer vermeld, zij het met de nodige fouten. Om extra kopers te trekken is er op die hoes ook nog het seksicoontje geplaatst, hoewel de film niet meer erotiek bevat dan een gemiddelde aflevering van Kabouter Plop.

De film zelf is door zijn bizarre structuur op een complete mislukking uitgelopen. Een beetje filmmaker zou moeten weten dat spanningsopbouw een delicate zaak is waar je niet zomaar mee kunt rommelen. Door het inkorten en door elkaar husselen van de twee episodes is er van een enigszins normale spanningsopbouw geen sprake. Daarbij oogt de montage bijzonder onhandig en zijn de verhalen te verschillend van toon.

Dit is des te treuriger, daar de verhalen op zich genoeg potentie hebben. De episode met Natica Jackson vertelt over de schaduwkant van het sterrenbestaan en die met A.D. Nathan laat het blinde opportunisme zien van het filmwereldje. Als losse afleveringen zouden ze wellicht overtuigen, hoewel het constante namedroppen wel weer flink op je zenuwen werkt.

Ondanks dat de verwachtingen bij een titel als ‘Power, Passion, Murder’ niet al te hoog gespannen zijn, blijkt het uiteindelijke resultaat toch teleurstellend. Typisch geval van het uit willen melken van de catalogus van een beroemde actrice. Pfeiffer zelf kun je het niet kwalijk nemen, de bedenkers van deze wonderlijke mislukking des te meer.

Henny Wouters