Prep & Landing: Missie Kerstavond – Prep & Landing (2009)

Regie: Kevin Deters, Stevie Wermers | 21 minuten | animatie, familie, korte film, fantasie |  Originele stemmencast: Dave Foley, Sarah Chalke, Mason Vale Cotton, David DeLuise, Peter Jacobson, Lino DiSalvo, Derek Richardson, William Morgan Sheppard, Nathan Greno, Hayes MacArthur, Kasha Kropinski, Adam Shapiro, Kevin Deters, Stevie Wermers, William J. Caparella, Terri Douglas, Anne Lockhart

Er doen verschillende theorieën de ronde hoe het toch kan dat de Kerstman in één nacht miljoenen huishoudens van kerstcadeautjes kan voorzien. In de korte Disney animatiefilm ‘Prep & Landing: Missie Kerstavond’ zien we een daarvan. De elite elfsquad “Prep & Landing” (“Gereed voor de landing”) heeft de belangrijke taak om voor de kerstman zijn slee landt op het dak van het betreffende huis de woning te controleren en waar nodig aan te passen. Als er ‘bewegende wezens’ zijn, hebben ze daar een speciale, magische oplossing voor en mochten de takken van de kerstboom te ver uitsteken zodat de cadeautjes er niet onder passen, fikst een van de elfjes dit probleem met gemak.

Een van die elfjes is Wayne (Werner genaamd in de Nederlandse versie). Na meer dan tweehonderd jaar trouwe dienst verwacht hij nu eindelijk promotie gemaakt te hebben, maar de Kerstman had blijkbaar andere plannen en Wayne ziet de door hem geambieerde functie aan zijn neus voorbijgaan. Tot overmaat van ramp is de droombaan gekaapt door zijn partner, die notabene door Wayne zelf opgeleid is. Dat betekent dus een nieuwe partner; de overijverige Lanny. Wayne is al jarenlang Lanny’s grootste held. Maar jammer genoeg heeft Wayne er na de enorme teleurstelling geen zin meer in en hij saboteert zo – weliswaar onbedoeld – de kerst van een klein jongetje.

Voor liefhebbers van animatie- en kerstfilms is ‘Prep & Landing’ een aanrader. In tegenstelling tot kerstfilms, waar vaak het kerstfeest van de hele mensheid in gevaar komt, is het hier slechts de feestdag van één jochie dat bedreigt wordt en dat maakt de film niet alleen ‘geloofwaardiger’, maar ook aandoenlijker. Het schrijversteam dat verantwoordelijk is voor ‘Prep & Landing’ geeft een leuke draai aan de instantie achter het kerstfeest; zo militair georganiseerd zagen we de kerstelfjes nog nooit! Het biedt de makers tevens de gelegenheid leuke termen te gebruiken. Zo heeft elk van de personages een codenaam (die van Wayne is ‘Little Drummer Boy’, die van de kerstman – die overigens nooit helemaal in beeld komt – ‘Big Red’) en zitten er leuke referenties in naar kerstliedjes en -verhalen. En de overwerkte Magee (Margriet in de Nederlandse versie) is erg grappig en haar optreden doet verlangen naar meer.

Er verschijnen de laatste jaren veel kerstspecials. Spin-offs van animatiehits ‘Shrek’, ‘Madagascar’ en ‘Ice Age’ vechten ieder om de status van klassieker, zo’n film waar inmiddels volwassenen met warme gevoelens aan terug moeten denken (zoals ‘A Charlie Brown Christmas’ en ‘Mickey’s Christmas Carol’) en die door velen geassocieerd wordt met gezelligheid en familie. Geen van deze korte animatiefilms is er echter in geslaagd om aanspraak te maken op die status. ‘Prep & Landing’ doet echter veel goed: de animatie is om je vingers bij af te likken en het verhaal is vakkundig geschreven. Wellicht heeft ‘Prep & Landing’ het voordeel dat er een origineel verhaal aan ten grondslag ligt, waardoor er geen link is met bij het publiek reeds bekende personages. Dat geeft de schrijvers natuurlijk veel meer vrijheid. Van de avonturen van deze tot de tand toe met komische high-tech snufjes gewapende elven willen we best meer zien!

Monica Meijer