Presto (2008)

Regie: Doug Sweetland | 5 minuten | animatie, komedie, korte film, fantasie

Pixar heeft er een gewoonte van gemaakt om hun bioscooppubliek te trakteren op een vermakelijke short voorafgaand aan de hoofdfilm. De korte filmpjes zijn kunststukjes op zich en het loont zeker de moeite op tijd in de zaal te zitten want anders loop je een prachtig staaltje computeranimatie van het hoogste niveau mis. De ‘opwarmer’ voor ‘Wall-E’ (2008) was ‘Presto’ (2008), een filmpje over een fanatieke goochelaar die het aan de stok krijgt met zijn uitgehongerde konijn. Pixar geeft jonge, getalenteerde mensen uit hun animation department de kans zich te profileren door hen een short te laten regisseren. Doug Sweetland, die als animator onder meer bijdroeg aan ‘Toy Story’ (1995), ‘Monster’s Inc.’ (2001), ‘Finding Nemo’ (2003) en ‘The Incredibles’ (2004), greep de kans die hem geboden werd met beide handen aan en maakte ‘Presto’, een filmpje dat visueel aan alle eisen voldoet die van Pixar verwacht mogen worden en bovendien grappiger is dan de befaamde animatiestudio ooit geweest is!

‘Presto’ gaat direct daverend van start; het ontwerp van de openingscredits is een ode aan de Disney shorts uit de jaren veertig en vijftig, toen verlichte tekst werd gebruikt op een rode textuurachtergrond. Konijn Alec Azam (met een knipoog naar het magische woord ‘Alakazam’) doet zijn intrede. Hij zit in zijn kooi, enkele minuten voor aanvang van de voorstelling, maar hij barst van de honger. Z’n maag rammelt. Op de tafel ligt een smakelijke wortel, maar Alec kan er nét niet bij. Wanneer de goochelaar, Presto DiGiotagione (een grappige verwijzing naar ‘prestidigitation’, wat ‘goochelarij’ betekent), de kleedkamer binnenkomt hoopt Alec hem wijs te kunnen maken dat hij graag een hapje wortel wil voor ze opmoeten, maar ze hebben minder tijd dan gedacht. Het doek gaat op en de hongerige Alec heeft nog steeds niets te eten gehad. Tijdens de show maakt hij Presto op alle mogelijke – en voor de goochelaar soms ook pijnlijke – manieren duidelijk dat hij niet meewerkt voor hij die wortel heeft gekregen…

Soms draait het in de Pixar shorts niet zozeer om hoe grappig het filmpje is, maar om hoe mooi het gemaakt is. Oscarwinnaar ‘Geri’s Game’ (1997) is daar een mooi voorbeeld van. In ‘Presto’ ligt de nadruk juist op de hilariteit. En dat hoort natuurlijk ook een beetje in het wereldje van goochelaars. Het tempo ligt hoog en het ene slapstickmoment wordt opgevolgd door het andere. Met vijf minuten duurt ‘Presto’ nét lang genoeg om het leuk te houden. Het filmpje heeft al een grote schare fans die roepen dat er een full length film van de goochelaar en zijn konijn moet komen, maar waarschijnlijk gaat dat niet werken. Dan wordt het teveel een herhaling van zetten. De opzet leent zich er bovendien niet voor. De animatie is kleurrijk, warm en levendig en de grappen zijn stuk voor stuk raak. Wees niet verbaasd als je meer dan eens buldert van de lach, want ‘Presto’ is echt bijzonder grappig. Een van de meest hilarische filmpjes die ooit uit de koker van de geniale tekenaars van Pixar is gerold!

Patricia Smagge

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 30 juli 2008
DVD- en blu-ray-release: 28 november 2012