Prettig weekend – Ondanks alles (2005)

Regie: Katja Schuurman | 60 minuten | documentaire | Acteurs: Katja Schuurman, Job Cohen, Theo van Gogh, Gijs van de Westelaken

Het is alweer een tijdje geleden, maar het zal evengoed bij de meeste mensen nog wel vers in het geheugen liggen, de moord op Theo van Gogh. Deze gebeurtenis sloeg op 2 november 2004 in als een bom in Nederland en bracht de dreiging van het moslimterrorisme ineens een stuk dichter bij huis. Want Mohammed B vermoorde Theo van Gogh omdat hij altijd zeer kritisch was op de islam, en geen blad voor zijn mond nam op dit gebied. De moord op Van Gogh leidde tot een golf van woede in de samenleving en ook in zijn omgeving. Dat zijn naasten kwaad zijn om zijn dood en geloven dat deze voorkomen had kunnen worden is te zien in deze documentaire die Katja Schuurman in 2005 maakte over de moord op haar goede vriend Van Gogh.

Katja Schuurman blikt in ‘Prettig weekend – Ondanks alles’ terug op het eerste jaar na de dood van Van Gogh. Volgens haar had de moord op van Gogh voorkomen kunnen worden en hebben justitie en de overheid fouten gemaakt in deze kwestie. In deze documentaire laat zij zien welke mensen verantwoordelijk waren voor het in de gaten houden van B en de Hofstadgroep en waar zij gefaald hebben en waardoor dit volgens haar komt.

Het is duidelijk en begrijpelijk dat de mensen rond Van Gogh kwaad zijn om zijn dood. Die boosheid druipt van ‘Prettig weekend – Ondanks alles’ af, maar doet de geloofwaardigheid van deze documentaire geen goed. De film zit vol met allerlei complottheorieën die wanneer zij objectief zouden worden verteld nog wel tot nadenken zouden stemmen, maar omdat het nu zo gekleurd wordt gebracht een beetje vergezocht aanvoelen. De film kan het beste gezien worden als een middel om de woede te kunnen uiten voor de naasten van Theo van Gogh, maar als documentaire over de moord op Van Gogh gaat hij echt te kort door de bocht.

Sylvia Bakker