Prey for the Devil (2022)

Recensie Prey for the Devil CinemagazineRegie: Daniel Stamm | 94 minuten | horror, thriller | Acteurs: Virginia Madsen, Jacqueline Byers, Colin Salmon, Ben Cross, Christian Navarro, Nicholas Ralph, Lisa Palfrey, Yana Marinova, Tom Forbes, Posy Taylor, Derek Morse, Cora Kirk, Koyna Ruseva, Owen Davis, Ivan Rangelov

Tel alle horrorfilms bij elkaar op en middel deze. Dit gemiddelde is de meest standaard horrorfilm, met de meest standaard plot, standaard scènes en standaard scares. Hier is niks speciaals aan en is even voorspelbaar als belastingen. ‘Prey for the Devil’, geregisseerd door Daniel Stamm (‘The Last Exorcism’), voldoet geheel aan deze standaard. Het gaat over een demoon die bezit wil nemen van een non, Sister Ann. De kans is groot dat je al een variant van deze film hebt gezien, als dit niet jouw eerste horrorfilm is.

Wereldwijd nemen gevallen van bezetenheid toe. De katholieke kerk opent daarom scholen waar priesters leren hoe ze demonen uit moeten bannen. Sister Ann, die als kind alleen met haar moeder woonde, zit op zo’n school. Alhoewel het voor nonnen verboden is om uitdrijvingen te doen, heeft ze een sluimerend talent hiervoor. Father Quin, de opleider van de priesters, erkent haar talent en neemt haar op sleeptouw. Tegelijkertijd heeft Sister Ann zich ontfermt over een patiënt, Natalie (Posy Taylor), die bezeten wordt door een demoon die bekend staat als The Voice. Het wordt Sister Anns missie om Natalie uit de klauwen van het onzichtbare ding te redden. Ze heeft geen idee hoe ver ze hiervoor zal gaan.

De verhaallijn is een standaard horrorgerecht over een ongeziene demonische kracht of entiteit die het leven van onschuldigen bedreigt. In dit specifiek geval gaat het om Sister Ann en Natalie, waarbij eerstgenoemde figuurlijke demonen moet overwinnen om de letterlijke te verslaan. Ze krijgt hierbij hulp van een andere priester in opleiding, Father Dante (Christian Navarro), die zelf ook, via zijn zuster, met de demonische wereld te maken heeft. Het verhaal is pijnlijk voorspelbaar en moet het daarom vooral hebben van de ‘scares’ en de special effects.

Meestal zijn de acteerprestaties bij horrorfilms moeilijk te beoordelen omdat het emotioneel spectrum vooral is gefocust op angst en het uitbeelden van de vele gradaties hiervan. Dit is ook het geval in ‘Prey for the Devil’ waar je geen acteerhoogstandjes hoeft te verwachten. Het is wel goed genoeg. Vaak is het acteerwerk ook slecht waardoor de geloofwaardigheid van de film wordt aangetast. In dit geval is het een solide horrorfilm die geheel voldoet aan een al oud geworden formule.

De entertainment value van ‘Prey for the Devil’ is lauwwarm juist omdat het verhaal geen bijzonderheden bevat en de structuur een voorspelbaar format heeft. De special effects zijn leuk, maar ook hier is er geen moeite gedaan om de film een eigen uniek karakter te geven, om het tenminste een beetje te onderscheiden van de rest van de horrorfilms die de markt overspoelt. De film is leuk als je een lijstje bijhoudt van hoeveel horrorfilms je in jouw leven gezien hebt. Maar als je een fijnproever bent, is deze niet bijzonder van smaak en is dit gerecht best over te slaan. De kans is groot dat je betere opties hebt en jouw tijd, daarom, beter kan gebruiken.

Gerold Kort

Waardering: 2

Speciale vertoning: Halloween Horror Show
Bioscooprelease: 17 november 2022