Pride & Prejudice (1995)

Regie: Simon Langton | 325 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Colin Firth, Jennifer Ehle, David Bamber, Crispin Bonham-Carter, Anna Chancellor, Susannah Harker, Barbara Leigh-Hunt, Adrian Lukis, Julia Sawalha, Alison Steadman, Benjamin Whitrow, Christopher Benjamin, Lucy Briers, Anthony Claf, Joanna David, Lucy Davis

‘Pride & Prejudice’ zette in 1995 Jane Austen en haar literatuur weer helemaal op de kaart. Dankzij deze BBC-serie zat half Engeland aan de televisie gekluisterd. Deze adaptatie van Austen is namelijk bijzonder in vergelijking met de andere verfilmingen die de BBC in de jaren ervoor produceerde. ‘Pride & Prejudice’ is namelijk sprankelend en gedurfd, goed geacteerd en met oog voor detail gemaakt.

Scenarioschrijver Andrew Davies bleef trouw aan het tweede boek van Austen, maar hij permitteerde zich een aantal vrijheden. Ellenlange discussies over de meest onzinnige zaken heeft hij verwijderd en hij investeert in het optekenen van de groeiende affectie tussen Elizabeth en Darcy. Daarnaast is hij de bijrollen niet vergeten. Als je het overbekende verhaal niet kent, zou je in eerste instantie kunnen denken dat het verhaal van Jane, Elizabeth’ oudere zus, en Mr. Bingley centraal staat.

Regisseur Simon Langton schroomt niet om uit te pakken qua romantiek – en zo is Austen natuurlijk ook bedoeld! De intense blikken die de hoofdpersonen uitwisselen, de eerste dans die maar niet lijkt te eindigen en het flirterige geplaag tijdens de gesprekken. En nota bene een zwemscène met een verhitte Mr. Darcy op een zomerse dag. Austen-puristen claimden dat de schrijfster zich zou omdraaien in haar graf. Maar ze zou het ongetwijfeld hebben kunnen waarderen dat haar karakters meer persoonlijkheid hebben gekregen.

Zeg je ‘Pride & Prejudice’ dan zeg je Colin Firth. Hij steelt de show. Per aflevering zie je zijn Darcy-karakter ontdooien. Zijn blik wordt zachter, hij beweegt zich vrijer en uiteindelijk kan hij weinig anders dan zich vergapen aan de vrouw van zijn dromen. Met zijn arrogante voorkomen en alle schijn tegen zich, verdenk je hem die foute man te zijn. Als hij uiteindelijk toch de goedzak blijkt te zijn, die veel voor liefde over heeft, kan je niet veel meer dan smelten. En Firth zet dat met zoveel overtuiging neer dat je bijna niet anders kan dan zelf verliefd worden op Darcy.

Kijkers onbekend met het werk van Austen zullen zich wellicht afvragen: ken ik dit verhaal? Het antwoord: ongetwijfeld. Want schrijfster Helen Fielding kopieerde de plotlijn voor haar ‘Diary of Bridget Jones’. De knappe, donkere held in haar boek heet Mark Darcy. Ze schreef haar boek in de tijd dat ‘Pride & Prejudice’ op televisie vertoond werd. In een interview gaf ze toe dat haar Mark gebaseerd was op de rol van Colin Firth. Toen haar boek een paar jaar later verfilmd werd, kon ze ook maar een iemand verzinnen die geschikt was voor de hoofdrol. Toen kon Firth opnieuw Darcy spelen, maar ditmaal in spijkerbroek.

Eline Lubberts