Pride and Prejudice and Zombies (2016)

Regie: Burr Steers | 108 minuten | actie, horror, romantiek | Acteurs: Lily James, Sam Riley, Bella Heathcote, Ellie Bamber, Milly Brady, Suki Waterhouse, Doublas Booth, Sally Phillips, Charles Dance, Jack Huston, Lena Heady, Matt Smith, Emma Greenwell, Eva Bell, Aisling Loftus, Charlie Anson, Tom Lorcan

Het boek “Pride & Prejudice” van Jane Austen moet zo ongeveer het meest verfilmde en herschreven boek uit de literatuurgeschiedenis zijn. Er zijn trouwe – en daardoor zeer geliefde – adaptaties, zoals de miniserie uit 1995 (met Colin Firth als Mr. Darcy en Jennifer Ehle als Elizabeth Bennet) en de versie uit 2005 van Joe Wright met Keira Knightley. Maar talloze schrijvers en filmmakers lieten zich inspireren door de klassieke roman van Austen. Zo is er een Bollywoodversie (‘Bride & Prejudice’, 2004) en verplaatste schrijfster Heather Lynn Rigaud de gebeurtenissen in het 18e eeuwse Engeland naar het wereldje van sex, drugs en rock & roll in “Fitzwilliam Darcy, Rock Star”.

Één van de meest succesvolle adaptaties die je in de boekhandel kunt vinden is ‘Pride and Prejudice and Zombies’, van Seth Grahame-Smith. Het boek kwam in 2009 uit, de verfilming liet nog enkele jaren op zich wachten. Het boek van Grahame-Smith was een typisch geval van goede timing, het mash-up genre is in films al weer wat passé. Grappig genoeg is ‘Abraham Lincoln: Vampire Hunter’, ook van Grahame-Smith, later als boek verschenen dan ‘Pride and Prejudice and Zombies’, maar was de film veel eerder te zien.

Engeland is vergeven van de zombies. De plaag zorgt ervoor dat iedereen getraind moet worden in martial arts en andere vechtsporten, om een mogelijke aanval te kunnen overleven. Zo ook de zusjes Bennet, die van hun vader de nodige lessen hebben meegekregen. Moeder Bennet maakt zich meer druk om de financiële toekomst van haar dochters en is druk met het zoeken van een geschikte partij. De komst van Mr. Bingley komt dan ook als geroepen en niemand kan zijn geluk op als blijkt dat hij zeer geïnteresseerd is in de oudste dochter Jane, en vice versa. Ondertussen maakt Elizabeth kennis met de hooghartige Mr. Darcy, en krijgt het gezin bezoek van neef Collins, die Elizabeth een huwelijksaanzoek wil doen.

Het knappe aan de verfilming van ‘Pride and Prejudice and Zombies’ is dat het verhaal van Jane Austen goed genoeg gevolgd wordt én dat de toevoeging van zombies in het geheel naadloos verloopt. Nergens voelt het aan alsof de zombies lukraak toegevoegd zijn, ze hebben ook echt meerwaarde in deze vertelling. De verhouding is precies goed: meer zombiescènes had teveel afgeleid van het verhaal en de karakterontwikkeling.

Ook de casting verdient een pluim. Lily James is een genot: Elizabeth was natuurlijk altijd al een vrouw met ballen, maar hier is ze helemaal badass. Haar tegenspeler Sam Riley maakt misschien wel meer indruk als James Macfadyen in de film van Joe Wright en Bella Heathcote als Jane Bennet is ook een goede keuze. Charles Dance (Mr. Bennet), Sally Phillips (Mrs. Bennet) en Matt Smith (Parson Collins) zijn ook meer dan adequaat.

Eng wordt ‘Pride and Prejudice and Zombies’ nergens, dit zou een prima eerste zombiefilm kunnen zijn voor een veertien- of vijftienjarige (waarbij het nog leuker is als ze al een van de goede verfilmingen kennen), maar ook als datemovie is deze film erg geschikt. Stukken beter dan je op basis van de eerste indruk mag verwachten.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 18 februari 2016