Primal (2019)

Recensie Primal CinemagazineRegie: Nick Powell | 97 minuten | actie | Acteurs: Nicolas Cage, Famke Janssen, Kevin Durand, Jeremy Nazario, LaMonica Garrett, Michael Imperioli, Isaac Santiago, Braulio Castillo hijo, Tommy Walker, Sewell Whitney, Leon Andrew Joseph, Sebastian Vázquez, John Lewis, Rey Hernandez, Drake Shannon, Jaime Irizarry, Daniel Salinas González, Pablo Tufino, Lunarena Del Fresno, Brian Tester, Juan C. Defendini

Frank Walsh is een gepokte en gemazelde jager die gespecialiseerd is in het vangen van wilde dieren voor dierenparken en particuliere kopers. In Brazilië weet hij, naast meer gebruikelijke koopwaar als apen, papegaaien en slangen, ook een extreem zeldzame witte jaguar levend en wel te vangen. Terwijl de dieren aan boord van een louche ogend schip worden geladen, arriveert ook een eenheid Amerikaanse special forces. Hun vracht is misschien nog wel gevaarlijker dan de dodelijke katachtige van Walsh. De gevangene Richard Loffler is namelijk allesbehalve een lieverdje. De voormalige elitemarinier is inmiddels een huurmoordenaar die verschrikkelijke misdaden tegen de menselijkheid op zijn kerfstok heeft. Omdat Loffler vanwege een hersenaandoening niet in staat is om te vliegen maar wel per direct Brazilië moet verlaten, zit er niets anders op dan de psychopaat mee aan boord te nemen.

Maar rampspoed blijft uiteraard niet uit. De moordlustige ex-marinier en de jaguar ontsnappen uit hun kooien, waardoor zowel de bemanning als de levende have aan boord stevig wordt uitgedund. Vervolgens ontvouwt zich een actierijke pulpfilm pur sang. Maar eigenlijk wordt dat al in de eerste scène van dit werkje duidelijk, waarin we Nicolas Cage met een dikke sigaar in een boom zien zitten, ontspannen bladerend in een tijdschrift over onroerend goed en geduldig wachtend op de witte jaguar die de hoofdprijs van zijn Braziliaanse dierenvangexpeditie moet worden. Cage krijgt alle ruimte om zijn duivels te ontbinden en gaat – hevig schmierend en niet zonder de nodige zelfspot – helemaal op in de rol van bebaarde en stevig zuipende machojager in den vreemde. Dat pakt soms leuk uit, maar wordt op den duur een beetje vermoeiend. De andere personages (inclusief een iets te fanatiek aan de botox geslagen Famke Janssen en Sopranos-ster Michael Imperioli) dienen vooral als nietszeggend filmbehang, met uitzondering van Kevin Durand. Als psychopaat van dienst maakt hij nog de meeste indruk in deze weinig verheffende rolprent.

Het heeft er alle schijn van dat het leeuwendeel van het toch al niet royale budget is opgeslokt door de bekendheden die ‘Primal’ bevolken. De door de computer geschapen witte jaguar ziet er namelijk niet bijster echt en overtuigend uit, iets dat ook geldt voor de slangen die aan boord van het verdoemde schip rondkruipen. Als actierijke B-film is ‘Primal’ bij vlagen onderhoudend, maar je hebt toch continu het idee dat hier met wat meer fantasie en betere computereffecten meer had ingezeten.

Frank Heinen

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 13 februari 2020
Digital download-release: 2 juni 2020
VOD-release: 11 juni 2020
DVD- en blu-ray-release: 12 juni 2020