Prince Caspian and the Voyage of the Dawn Treader-Chronicles of Narnia: Prince Caspian (1989)

Regie: Alex Kirby | 160 minuten | avontuur, familie, fantasie | Acteurs: Richard Dempsey, Jonathan R. Scott, Sophie Cook, Sophie Wilcox, David Thwaites, Samuel West, Warwick Davis, Jean Marc Perret, John Hallam, Robert Lang, Angela Barlow, Guy Fithen

De grote helden van Narnia, Edmund, Susan, Peter en Lucy, hebben in deze film opnieuw de hoofdrol. De kinderen zijn goed gecast – ze zijn netjes, dapper en aandoenlijk, en hebben een keurig Engels accent. Net als in de boeken. Boeken in het meervoud omdat ‘Prince Caspian and the Voyage of the Dawn Treader’ een combinatie is van twee verhalen van schrijver Clive Staples Lewis. ‘Prince Caspian’ is het ene verhaal, ‘The Voyage of the Dawn Treader’ het andere.

Het eerste deel van de film gaat over prins Caspian, gespeeld door de blonde Jean Marc Perret. De prins wil koning worden van Narnia, maar krijgt veel weerstand. Dan schieten de twee dochters van Eva en twee zonen van Adam, zoals de kinderen in de film steeds worden genoemd, hem te hulp. Caspian kent hen nog van zijn vorige avontuur. Dit deel van de film is vrij saai. Het oorspronkelijke verhaal is spannend genoeg, maar dat is in deze film niet terug te vinden. Dat komt vooral door de vrolijke muziek op de achtergrond. Regisseur Alex Kirby weet duidelijk niet hoe hij spanning kan opbouwen.

Het tweede deel is een stuk beter. De regisseur gaat verder waar hij was gebleven en slaat de inleiding van het verhaal dus over. De kinderen zijn nu niet in Narnia, maar op het schip van koning Caspian (niet te verwarren met prins Caspian) De beelden zijn niet zo nep, de monologen worden interessanter en zijn beter uitgekozen, en de vrolijke muziek maakt plaats voor een dreigender deuntje. Het helpt ook dat dit deel is opgenomen op zee en bij het strand. Dat levert sowieso mooie plaatjes op. Deze helft is ook wat minder kindvriendelijk. De kinderen worden hardhandig gevangen genomen en worden bijna verkocht als slaaf.

Een magische fantasiewereld is ver te zoeken, maar toch kan deze film kan perfect als inleiding dienen voor iedereen die niet graag leest maar zich toch wil verdiepen in de wereld van Narnia. En daarna is het wachten op de versie van Disney.”

Redactie Cinemagazine

Waardering: 3