Prinses Emmy – Princess Emmy (2019)

Recensie Prinses Emmy CinemagazineRegie: Piet De Rycker | 78 minuten | animatie, familie | Nederlandse stemmencast: Ricardo Blei, Noa Swan, Manou Jue Cardoso, Sem van der Horst, Peggy Vrijens, Jannemien Cnossen, Joost Claes, Hein van Beem, Hymke de Vries

Zijn naam prijkt al ruim tien jaar in de lijst met rijkste Vlamingen: Gert Verhulst. Met zijn Studio 100-imperium is hij met recht de Walt Disney van de lage landen. Verhulst begon zijn carrière in 1987 als omroeper bij de BRT en werd drie jaar later pas echt een Bekende Vlaming toen hij aan de zijde van de pratende pluche schapendoes Samson zijn eigen kinderprogramma kreeg, dat ook op de Nederlandse televisie werd uitgezonden. Wie opgroeide in de jaren negentig kent ongetwijfeld nog het bekende zinnetje ‘Ja, ik moest kloppen want de bel doet het niet’ en de kapper/operazanger Albertó (met de nadruk op de o) Vermicelli die het altijd over zijn ‘mamaaa’ had bij wie hij nog inwoonde. Het succes van ‘Samson en Gert’ zwengelde de oprichting van Studio 100 aan; de BRT kon het succes van ‘Samson en Gert’, met alle merchandise, theatershows, cd’s en dvd’s al gauw niet meer aan en Verhulst en zijn kompanen Hans Bourlon en Danny Verbiest wilden graag onafhankelijk van een omroep opereren. Voila: productiehuis Studio 100 was een feit. Vanuit die koker werden meer ideeën gelanceerd, waaronder het enorm populaire Kabouter Plop (met daaruit voortvloeiend zelfs de eigen indoor- én outdoor themaparken Plopsaland in België en Nederland), K3, Het Huis Anubis, Piet Piraat en Mega Mindy. Met de overname van het Duitse E.M. Entertainment kwamen ook titels als ‘Maya de Bij’, ‘Wickie de Viking’ en ‘Heidi’ in handen van Studio 100. Vanuit een nieuwe animatiestudio in Parijs worden sinds 2008 nieuwe tekenfilms en -series ontwikkeld. Ook het Duitse Made4Eintertainment (onder meer ‘Tip de Muis’ en ‘Lizzie McGuire’) en het Amerikaanse Little Airplane Productions (‘Super Wings’ en diverse peuterprogramma’s) zijn inmiddels geheel of gedeeltelijk ingelijfd door Studio 100.

De animatiefilm ‘Prinses Emmy’ (2019) is eveneens afkomstig uit de stal van Studio 100 Animation en werd geregisseerd door de voornamelijk vanuit Duitsland opererende Belg Piet De Rycker, die eerder verantwoordelijk was voor de bescheiden, familievriendelijke animatiefilms ‘De kleine ijsbeer’ (2001) en ‘Laura’s ster’ (2004). Het scenario is van de hand van Sergio Casci, die een nogal uiteenlopend oeuvre heeft met niet alleen kinderseries (‘Katie Morag’) maar ook horrorfilms als ‘The Caller’ (2011) en ‘The Lodge’ (2019). In ‘Prinses Emmy’ valt hij meteen met de deur in huis: het titelpersonage is een jong prinsesje met een speciale gave: ze kan praten met paarden. En dat is handig als je maar liefst 26 nobele knollen (elk met een naam die met een andere letter van het alfabet) op stal hebt staan. Ze ontleent haar kracht uit een speciaal boek dat ooit van haar betovergrootmoeder was en dat ze met haar leven bewaakt, want als ze het kwijtraakt verliest ze ook haar gave. Bovendien moet ze bewijzen dat ze haar bijzondere talent waard is. Terwijl Emmy niets liever wil dan met haar dieren in de weer zijn, wordt er ook van haar verwacht dat ze zich als een prinses gedraagt. Zeker nu het jaarlijkse prinsessenbal eraan zit te komen; als ze aan alle eisen voldoet, mag ze daar voor het eerst naartoe. Emmy heeft tien dagen om alles te leren en krijgt les van de beste (en ook de saaiste) leraren van het land. En dan krijgt ze ook nog serieuze concurrentie van haar nichtje Gizana, die ook naar het prinsessenbal wil en met wie ze geregeld in de clinch ligt.

Het werk van Piet De Rycker spreekt met name de jongste kijkers aan. Met ‘Prinses Emmy’ richt hij zich vooral op meisjes van een jaar of zes; die vinden films met veel roze, prinsessen, paarden en magie al snel leuk en zullen ook hiervan kunnen genieten. De spanning blijft beperkt tot de onderlinge strijd tussen Emmy en haar nichtje Gizana, die (uiteraard) minder kwaadaardig is dan ze op voorhand lijkt. Dat maakt de film voor iedereen boven pak ‘m beet acht jaar maar weinig avontuurlijk, maar voor de beoogde doelgroep is het allemaal precies spannend genoeg. De personages Emmy en Gizana zijn aardig uitgewerkt, en Emmy wint zonder moeite onze sympathie, maar de overige personages zijn nogal eendimensionaal. De dikdoenerige leraar die de meisjes goede manieren moet bijbrengen is bijvoorbeeld niet zo grappig als de film ons wil doen geloven en zijn accent in de Nederlandse versie is een merkwaardige mengelmoes van Duits en Russisch, terwijl hij toch echt uit Italië zou moeten komen. Beter geslaagd is dan de kasteelgeest, die niet zo veel toevoegt aan de verhaallijn maar wel een leuke bijdrage levert aan het geheel. Het is jammer dat we in Nederland alleen een nagesynchroniseerde versie te zien krijgen, omdat in de oorspronkelijke Engelstalige versie de stemmen te horen zijn van interessante acteurs onder wie John Hannah, Tim McInnerny, Franka Potente, Bella Ramsey (‘Game of Thrones’) en Ruby Barnhill, het weesmeisje uit ‘The BFG’ (2016). In de Nederlandse versie zijn de stemmen te horen van onder anderen Ricardo Blei, Noa Swan, Manou Jue Cardoso, Peggy Vrijens en Hein van Beem. Conclusie: ‘Prinses Emmy’ is een tikje voorspelbaar en saai, maar dankzij een innemende heldin, een alfabet aan paarden en een vleug magie is succes verzekerd bij meisjes van zes.

Patricia Smagge

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 5 februari 2020