Prisoners (2013)

Regie: Denis Villeneuve | 146 minuten| misdaad, drama, thriller | Acteurs: Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Viola Davis, Maria Bello, Terrence Howard, Melissa Leo, Paul Dano, Dylan Minette, Zoe Borde, Erin Gerasimovich, Kyla Drew Simmons, Wayne Duvall, Len Cariou, David Dastmalchian, Brad James, Anthony Reynolds, Sandra Ellis Lafferty

Het is bijna elke ouder wel eens overkomen; even niet opletten en je ‘mini-me‘ neemt de benen. Gelukkig zijn ze meestal snel terug te vinden, maar wat als dat niet het geval is? Dit is het onderwerp dat regisseur Denis Villeneuve aansnijdt in zijn Engelstalige debuut ‘Prisoners’.

Na het uitstekende ‘Incendies’ (2010) is er door menig filmliefhebber reikhalzend uitgekeken naar de eerste Hollywood-film van dit Canadese supertalent. Aan de cast te zien gold dit ook voor menig acteur. Niet voor niets vertolken Hugh Jackman en Jake Gyllenhaal de hoofdrollen. Ook in de bijrollen is er met namen als Melissa Leo en Viola Davis aan kwaliteit geen gebrek.

Op Thanksgiving raken de jongste dochters van de families Dover en Birch vermist. Vaders Keller Dover (Hugh Jackman) en Franklin Birch (Terence Howard) speuren de hele buurt af, zonder resultaat. Rond de tijd dat de dochters vermist raakten stond er een verdachte camper geparkeerd in de buurt, die nu is verdwenen. Dit wordt gemeld aan de begaafde detective Loki (Jake Gyllenhaal). Naar aanleiding hiervan wordt Alex Jones (Paul Dano) opgepakt, maar hebben ze hier de dader te pakken? De lokale politie denkt van niet en laat hem gaan. Keller denkt hier anders over en neemt het recht in eigen hand met alle gevolgen van dien.

Wees gewaarschuwd, liefhebbers van “feel good”-films doen er beter aan om ‘Prisoners’ te skippen. De grimmige, winterse sfeer waarmee ‘Prisoners’ is doordrenkt is iets waar je tegen moet kunnen, evenals het nare onderwerp van kindervermissingen. Mocht dit je niet hinderen in je filmkeuze, dan staat je een waar juweeltje te wachten.

Labyrinten spelen een belangrijke rol in de film, wat synoniem staat voor het verloop van het verhaal. Dit lijkt een voorspelbare koers te volgen, maar niets is minder waar. Met een speelduur van bijna tweeënhalf uur voel je op meerdere punten al een einde aankomen, maar door een aantal meesterlijke twists weet regisseur Villeneuve je aandacht er goed bij te houden. De oplettende kijker zal het einde net wat eerder aan zien komen dan de personages op het scherm, waarschijnlijk met opzet, en zodoende zal deze een klein moment van voldoening ervaren.

Ook de cast van ‘Prisoners’ mag in het zonnetje worden gezet, met als uitschieters Hugh Jackman en Jake Gyllenhaal. Hugh Jackman staat onder collega’s bekend als een van de aardigste mannen in Hollywood, wat zijn vertolking van de grillige Dover Keller des te indrukwekkender maakt. Je voelt zijn onmacht en woede en begrijpt zijn soms grensoverschrijdende daden. Jake Gyllenhaal hanteert hier een introverte manier van acteren, wat perfect aansluit op zijn personage van detective Loki. Met vaak alleen lichaamstaal weet hij zijn rol met verve te vervullen.

Ook de optredens in de bijrollen van Maria Bello, Viola Davis, Terence Howard, Melissa Leo en Paul Dano zorgen ervoor dat dit echt een ensemblefilm is. Vooral de casting van Paul Dano als vermoedelijke dader Alex Jones is een meesterzet. Het is met doelbewuste walging dat je zijn verschijning ervaart.

Van cameravoering tot muziekkeuze; Villeneuve heeft alles tot in de puntjes uitgewerkt. ‘Prisoners’ zal gelden als één van de beste films van 2013. Fans van duistere films à la ‘Se7en’ (1995) worden hier op hun wenken bediend. ‘Prisoners’ zal je op momenten naar adem doen snakken en mentaal uitgeput achterlaten. Wees gerust, het is deze investering dubbel en dwars waard.

Scott van der Winden

Waardering: 5

Bioscooprelease: 19 september 2013