Prizzi’s Honor (1985)

Regie: John Huston | 130 minuten | drama, romantiek, misdaad | Acteurs: Jack Nicholson, Kathleen Turner, Robert Loggia, John Randolph, William Hickey, Lee Richardson, Michel Lombard, Anjelica Huston, George Santopietro, Lawrence Tierney, CCH Pounder, Ann Selepegno, Vic Polizos, Dick O’Neill, Sully Boyar, Antonia Vasquez, Tomasino Baratta, John Calvani, Murray Staff, Joseph Ruskin, Ray Serra, Seth Allen, Dominic Barto, Teddi Siddall    

Charley Partanna vermengt zijn bloed met dat van Don Corrado Prizzi (William Hickey) en wordt zo opgenomen in deze invloedrijke maffia familie. Hij doet wat nodig is om mensen tot betalen aan te zetten of ruimt ze zonodig uit de weg. Hij was verloofd met Corrado’s kleindochter Maerose Prizzi (Anjelica Huston), maar zij is er vandoor gegaan met iemand anders. Een schande voor de familie en daarom mag ze alleen in de Bronx verschijnen op trouwerijen en begrafenissen. Bij die gelegenheden wordt ze echter zelfs na vier jaar nog genegeerd door haar eigen vader Dominic (Lee Richardson).

Op een bruiloft ziet Charley Irene Walker en is totaal van de kaart. Hij doet van alles om haar identiteit te achterhalen en als hij haar eenmaal gevonden heeft, is zelfs het feit dat ze mijlenver weg woont geen obstakel. Al snel komt hij erachter dat alles wat ze vertelt, net iets anders is dan in werkelijkheid. Hij voelt zich bedrogen en voor gek gezet, maar houdt zoveel van haar dat hij zich hier overheen zet. Als ze echter net als hij ook huurmoordenaar blijkt te zijn, slaat hij steil achterover. Toch trouwen ze, maar dat kan natuurlijk nooit goed uitpakken.

Een heerlijke mix van een maffiafilm met veel geweld en sentimentaliteit, een romantische liefdesgeschiedenis en een onvervalste komedie met erg veel humor. Als Charley bij Maerose komt praten over zijn bedenkingen over een vaste verbintenis met Irene zegt ze dat Irene misschien een dievegge en een moordenares is, maar hé, dat wil nog niet zeggen dat ze geen goede echtgenote kan zijn. Ook de manier waarop steeds weer blijkt dat Irene niet de waarheid vertelt en de vele smoesjes en handigheidjes waarvan ze zich bedient, zijn erg aanstekelijk.

Jack Nicholson speelt een van zijn allerleukste rollen. De manier waarop hij zijn belangstelling laat blijken als hij Irene voor het eerst in de kerk ziet, is werkelijk fenomenaal: dommig, grappig, maar tegelijkertijd zo ontroerend door de onhandigheid waarmee dat gebeurt. Ook zijn reactie op Maerose’s vraag of hij ‘het’ wil doen, is zo knap gespeeld dat je niet weet of je medelijden moet hebben of juist bewondering voor de volstrekt eigen manier waarop deze man in het leven staat. En Kathleen Turner is met haar hese, sexy stem en grote ogen die bij voorbaat elke boosheid wegnemen, natuurlijk bij uitstek geschikt voor een glansrol in deze misdaadkomedie. Anjelica Hustons vertolking van de treurende Maerose die zwaar moet boeten voor haar misstap, maar tegelijkertijd wel zo slim is om te weten op welke knoppen ze bij Charley moet drukken, is terecht bekroond met een Oscar. Beslist kijken.

Diana Tjin-A Cheong