Problem Child 3: Junior in Love (1995)

Regie: Greg Beeman | 85 minuten | komedie, familie, fantasie | Acteurs: William Katt, Justin Chapman, Sherman Howard, Carolyn Lowery, Eric Edwards, Blake McIver Ewing, Jennifer Ogletree, Brock Pierce, Jake Richardson, Gilbert Gottfried, Jack Warden, Ellen Albertini Dow, Marianne Muellerleile, Bruce Ed Morrow, Jacqueline Obradors, Kelli Thacker, Joshua Gibran Mayweather, Binh Nguyen, Monique Gabrielle, Clifford Happy, Rance Howard, Rob Monroe, Marvin Krueger, Jarrod Quan, Jamie Lieberman, Shelana Boyd

Als je dacht dat beroepsettertje Junior het al moeilijk had in de eerdere films, dan is hetgeen hij in het derde deel uit de ‘Problem Child’-reeks moet zien te overwinnen wel heel erg gortig. Junior is namelijk verliefd en natuurlijk is het meisje in kwestie onbereikbaar voor hem. Wij als toeschouwers mogen daarom meegenieten van Juniors veroveringspogingen.

Het zal misschien niet geheel verbazen dat dit geen voorrecht zal blijken te zijn. Het eerste wat opvalt is de verandering van hoofdrolspelers. John Ritter en Michael Oliver zijn er niet meer bij. De rollen van vader Ben Healy en zoon Junior Healy worden ingevuld door respectievelijk William Katt en Justin Chapman. Bij zo’n verandering ga je al gauw vergelijkingen maken tussen de vroegere acteurs en degenen die nu de rollen vervullen. En dit is een van de grootste manco’s van dit derde deel. Vooral het ontbreken van John Ritter doet de film geen goed. Ook is het gegeven van de twee nieuwe hoofdrolspelers een breuk met de continuïteit van de eerdere twee films. Dit proberen Katt en Chapman nog te ondervangen door zoveel mogelijk hun voorgangers proberen te imiteren (zelfs het rode vlinderdasje uit deel 1 is weer terug) maar beter wordt het er zeker niet op. Gilbert Gottfried en Jack Warden zijn er wel weer bij om de link met de eerdere twee films te leggen.

Maar de film voldoet gewoon niet. Het is niet vreemd dat de film direct op video is uitgekomen. Het verhaal is zeker niet verfrissend of origineel; het zelfde stramien als in de eerdere films begint nu toch wel heel erg mager te worden. Junior haalt weer destructieve streken uit en vader Ben valt weer voor een nieuwe vrouw. Natuurlijk is Opa Big Ben er weer om hen het leven zuur te maken. Waar hebben we dit eerder gezien? De geslaagde grappen uit de film zijn op één hand te tellen; bijzondere vermelding verdient de verwijzing naar Macaulay Culkin die in deze film geparodieerd wordt. Deze ‘Problem Child 3 is eigenlijk alleen aan te raden voor die-hard fans of mensen die echt niks beters te doen hebben. Je bent gewaarschuwd.

Joost Hoedemaeckers