Producing Adults – Lapsia ja aikuisia – Kuinka niitä tehdään? (2004)

Regie: Aleksi Salmenperä | 96 minuten | drama, komedie | Acteurs: Kari-Pekka Toivonen, Minna Haapkylä, Minttu Mustakallio, Tommi Eronen, Pekka Strang, Dick Idman, Antti Raivio, Saara Pakkasvirta, Meri Nenonen, Juha Kukkonen, Tiina Pirhonen, Elina Knihtilä, Edith Fieandt, Eeli Salmenperä, Iiris Haase, Minna Savin

Wat doe je als je merkt dat je de controle over je zo zorgvuldig uitgestippelde leven verliest? De jonge dertiger Venla (Minna Haapkylä) krijgt te maken met een relatiecrisis, een kinderwens en een ontluikende liefde voor iemand van hetzelfde geslacht. Haar wereld staat op zijn kop, en uit alle macht probeert ze te redden wat er nog te redden valt. Uiteindelijk tevergeefs, zo blijkt. Maar uit al deze chaos wordt iets nieuws geboren.

De tragikomedie ‘Producing Adults’ behandelt hedendaagse thema’s die een breed publiek aanspreken. Want wie krijgt er op een gegeven niet mee te maken dat een relatie in een impasse raakt. En iedereen kent wel een stel waarvan de ene partner een grotere kinderwens heeft dan de andere. De titel ‘Producing Adults’ is afgeleid van een Fins spreekwoord, dat zoveel betekent als ‘Kinderen en volwassenen: wie brengt wie voort?’. Hiermee wordt bedoeld dat een mens in de regel pas echt volwassen wordt als hij een kind heeft voortgebracht.

Voor Venla is het verraad door haar partner Antero (Kari-Pekka Toivonen), die buiten haar medeweten haar kinderwens dwarsboomt, de nekslag voor hun al bijna 15 jaar durende relatie. Het verval van hun relatie wordt pijnlijk duidelijk in beeld gebracht. Vooral de scène waarin ze tijdens een groepstherapiesessie tegen elkaar moeten zeggen dat ze van elkaar houden gaat door merg en been: Venla blijkt niet meer in staat om die woorden over haar lippen te krijgen.

Het tegengewicht voor de tragedie van Venla en Antero wordt gevormd door de gevoelens die Venla krijgt voor Satu (Minttu Mustakallio). Satu is alles wat Antero niet is: begripvol, meelevend en passioneel. Waar Venla een geordend bestaan probeert te leiden, maakt Satu van haar leven een rommeltje. Minttu Mustakallio laat met de rol van Satu overigens een sterk staaltje acteerwerk zien. Ze is veruit het meest sympathieke en oprechte personage in deze film.

Een komische noot wordt gevormd door de ‘nerdy’ broer van Satu en zijn huisgenoot, een nogal vage figuur. Deze huisgenoot is geobsedeerd door Satu, die een halfslachtige verhouding met hem begint. Op een gegeven moment krijgt hij echter een vermoeden dat Satu diepere gevoelens heeft voor iemand anders, en wringt hij zich op komische wijze in allerlei bochten om erachter te komen wie het is.

‘Producing Adults’ is een film waarin een eigenzinnige kijk wordt gegeven op moderne relaties. Er is geen moralistische ondertoon te bespeuren, en evenmin wordt er een conclusie getrokken uit de gebeurtenissen in het verhaal. Het is net als in het leven zelf: het loopt zoals het loopt.

Saskia Blokker