Professor Marston and the Wonder Women (2017)

Recensie Professor Marston and the Wonder Women CinemagazineRegie: Angela Robinson | 104 minuten | biografie, drama | Acteurs: Luke Evans, Rebecca Hall, Bella Heathcote, Connie Britton, Monica Giordano, JJ Feild, Chris Conroy, Oliver Platt, Maggie Castle, Alexa Havins, Sharon Kubo, Allie Gallerani, Christopher Jon Gombos, Forry Buckingham, Stacy Fischer

Terwijl zowat de hele wereld smachtend op een vervolg op Patty Jenkins’ ‘Wonder Woman’ wacht, brengt Angela Robinson een film uit over haar bedenker. Deze Dr. William Marston was, in tegenstelling tot levende legende Stan Lee, geen knuffelbaar figuur. Integendeel! De ogenschijnlijk keurige professor was een hedonist en fan van bondage. In de jaren 40 van de vorige eeuw scoorde hij geen punten met deze levensstijl. Zijn creatie ‘Wonder Woman’ kwam dan ook – net als de prof zelf – onder vuur te liggen.


Het verhaal achter ‘Professor Marston and the Wonder Women’ is bijna te bizar om waar te zijn. Deze man was niet alleen verantwoordelijk voor een van de eerste vrouwelijke superhelden, maar ook voor de uitvinding van de leugendetector. Daarnaast was hij zijn tijd ver vooruit met zijn progressieve kijk op liefde, relaties en de positie van de vrouw in de maatschappij. Marston stond voor gelijkheid voor man en vrouw. Hij stond echter ook voor bondage en knoopte een relatie aan met een van zijn studentes, Olive Byrne. Zijn vrouw Elizabeth werd vervolgens verliefd op Marstons pupil en zo ontstond een driehoeksrelatie.


Klinkt allemaal als een uitgesproken kans om uit te pakken met veel bloot, maar Robinson houdt zich in. De polyamoreuze relatie komt uitgebreid aan bod, maar het draait vooral om de ontstaansgeschiedenis ervan en de gevolgen die het voor alle betrokkenen had. ‘Professor Marston and the Wonder Women’ is een goed gemaakte biopic, maar door het ietwat trage verteltempo en herhalende scènes – de gevoelige Olive krijgt het verschillende keren aan de stok met de cynische Elizabeth, waarna ze haar excuses aanbiedt en de professor zegt dat het niet kwaad bedoeld was – is deze film niet voor iedereen weggelegd. Het verteltempo stokt en het acteerwerk is niet overal even boeiend.


Luke Evans vertolkt Marston, maar hij mist het charisma om deze flamboyante en excentrieke figuur goed weer te geven. Rebecca Hall excelleert dan weer als de rancuneuze Elizabeth. Bella Heathcote vertolkt Olive maar blijft redelijk vlak in haar spel. De personages gaan nooit echt leven en dat is jammer. ‘Professor Marston and the Wonder Women’ is een aardige film die er prima in slaagt om het tijdsbeeld van de jaren 40 weer te geven. Een betere cast en vlottere regie had van dit unieke verhaal een klassieker kunnen maken, nu blijft het bij het predicaat prima biopic.


Frank v.d. Ven

Waardering: 3

DVD-release: 27 juni 2018