Profile of a Killer (2012)

Regie: Caspian Tredwell-Owen | 113 minuten | thriller | Acteurs: Gabriele Angieri, Joey Pollari, Emily Fradenburgh, Dustin Booth, Sophie Elise Brister, Chris Carlson, Matt Casey, Kirsten Gregerson, Lynn Houck, John Kunik, Ken Melchior, Chandra Michaels, Rick Thiele

Als je alle thrillers over klopjachten op  seriemoordenaars ondertussen wel gezien denkt te hebben verschijnt ‘Profile of a killer’ ten tonele. Maar schrijver en regisseur Caspian Tredwell-Owen (‘The Island, ‘Beyond Borders’) wijkt daarbij af van de standaard opzet waarin rechercheur x koste wat het kost de identiteit van die ene psychopaat en seriemoordenaar wil ontrafelen. Kleine essentiële aanwijzingen, gevaarlijk confronterende situaties en bloedstollende achtervolgingen geven in die films vaak het geheel kleur.

‘Profile of a Killer’ is in dat opzicht verfrissend en origineel. Want al snel is duidelijk wie die wrede serial killer is, als de gepensioneerde profielmaker Saul Aitken zelf door hem (David) ontvoerd wordt. De makers van ‘Profile of a Killer’ gooien daarmee direct alle mysterie over boord en focussen puur op het psychologische spel tussen de oudgediende en een jonge hoogbegaafde psychopaat. De gekozen richting van Tredwell-Owen biedt perspectief in het brede landschap van thrillers. Maar helaas strandt het gegeven enigszins door de keuze van de acteurs. Dat wil zeggen de verhoudingen in leeftijd, waardoor de spanning wat verdwijnt.

De jonge acteur Joey Pollari (seriemoordenaar David) straalt niet het gevaarlijke, berekende en ijzingwekkende overwicht uit zoals je dat van een psychopaat graag zou verwachten. Fysiek lijkt Saul (Gabriele Gangieri) zijn ontvoerder zelfs wel aan te kunnen. Het blijft bij een gewelddadige ontvoering in plaats van een huiveringwekkende gijzeling zoals we die kennen uit een klassieker als ‘Silence of the Lambs’. Een dergelijk samenspel moet in deze film uit 2012 dan ook niet gezocht worden.

Uiteindelijk komt het dan toch weer neer op een kat-en-muispel tussen rechercheur en moordenaar. Alleen nu psychologisch, waarbij beiden niet bang voor elkaar lijken te zijn. Wie houdt vol en wie is dus de winnaar? In die vraag ligt de spanning van ‘Profile of a Killer’ verstopt. Het maakt de film tot een no nonsens thriller. What you see is what you get.

‘Profile of a Killer’ werd in schimmige en ijzige shots gevat. De filmlocaties werden beperkt waardoor de focus op intermenselijk spel bleef liggen. In combinatie met de gewelddadige scènes blijft de film boeien, maar zal nooit ijzingwekkend of raadselachtig worden.

Tjeerd Kooistra

‘Profile of a Killer’ verschijnt donderdag 15 november 2012 op DVD en is vanaf dinsdag 16 oktober 2012 te huur.