Prom Night (2008)

Regie: Nelson McCormick | 88 minuten | drama, horror, thriller | Acteurs: Brittany Snow, Scott Porter, Jessica Stroup, Dana Davis, Collins Pennie, Kelly Blatz, James Ransone, Brianne Davis, Kellan Lutz, Mary Mara, Ming-Na, Johnathon Schaech, Idris Elba, Jessalyn Gilsig, Linden Ashby

Deze film is losjes gebaseerd op de in 1980 uitgebrachte prent ‘Prom Night’, waarin Jamie Lee Curtis de hoofdrol voor haar rekening nam. Het tienermeisje Donna was drie jaar geleden getuige van de moord op haar moeder. De dader was een van haar leraren, Richard Fenton, een lichtelijk gestoorde psychopaat die grenzeloos verliefd was op Donna. Drie jaar later lijkt ze de gebeurtenissen enigszins verwerkt te hebben en kijkt ze, net als vrijwel elke Amerikaanse tiener, reikhalzend uit naar haar afscheidsbal. Richard Fenton is inmiddels echter ontsnapt uit de zwaarbewapende inrichting die zijn nieuwe thuis vormde. Hij kan het verleden nog niet laten rusten en gaat opnieuw op zoek naar Donna.

De plot van ‘Prom Night’ loopt niet echt over van originaliteit en vertoont de typische kenmerken die horen bij een slasherfilm. De aanwezigheid van populaire en onpopulaire tieners die dienen als potentieel slachtoffer, een psychopaat die bij voorkeur gebruik maakt van een scherp mes om zijn onzalige lusten op nietsvermoedende jeugdigen bot te vieren en een team incompetente ordehandhavers dat nauwelijks greep kan krijgen op de seriemoordenaar in kwestie. Kortom, de makers hanteren een routinematige toverformule die in het verleden al meerdere malen verwachte en onverwachte successen heeft opgeleverd. Het probleem is echter dat ‘Prom Night’ een paar essentiële ingrediënten van die formule mist. De spanning is bijvoorbeeld ver te zoeken doordat het verhaal van begin tot eind zeer voorspelbaar verloopt. De identiteit en het profiel van de moordenaar zijn van meet af aan bekend, waardoor de kijker wel grotendeels kan invullen wat er gebeurt vanaf het moment dat we hem een kamer zien nemen in het hotel waar ook het schoolfeest plaatsvindt. Jammer, want succesvolle genregenoten als ‘Friday the 13th’ en ‘Halloween’ hadden hun succes juist grotendeels te danken aan de zweem van geheimzinnigheid die raadselachtige en vreemd uitgedoste figuren als Jason Voorhees en Michael Myers omgaf. Verder is ‘Prom Night’ voor een slasher nogal braaf en weinig confronterend. De hoeveelheid vergoten bloed blijft ondanks een flink aantal slachtoffers minimaal en de diverse moorden worden nogal verhuld en impliciet in beeld gebracht. Blijkbaar kun je iemand tien keer in de maag steken zonder je kleren te besmeuren of een kamer vol bloedsporen achter te laten. Bovendien geeft Fenton, die overigens wel aardig neergezet wordt door Johnathon Schaech, als moordenaar blijk van weinig originaliteit. Waar een charismatische snoodaard als Freddy Krueger met satanisch genoegen de meest originele, vreselijke en sadistische plannen uitbroedde om zijn slachtoffers een zo pijnlijk mogelijk einde te bezorgen, komt Fenton niet verder dan het gebruik van zijn vlijmscherpe vlindermes en een fatale wurggreep. Echt meeleven met de slachtoffers doe je als kijker ook niet, omdat de opgevoerde tieners allemaal stereotiepe karakters zonder al te veel inhoud zijn. Clichématige types als de ideale schoonzoon, ideale schoondochter, de topsporter en het populaire en verwaande kreng, dat ten koste van alles de titel van prom queen wil veroveren, komen allemaal voorbij en sterven of overleven op een voorspelbare manier.

Na het bekijken van ‘Prom Night’ kun je gerust concluderen dat we hier te maken hebben met een grotendeels overbodige release. Het is geen vreselijk slechte prent, maar ook zeker geen productie die iets noemenswaardigs aan dit toch al overbevolkte subgenre toevoegt. Misschien leuk voor een eenmalige kijkbeurt als je een groot fan van tienerhorrorfilms bent, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Frank Heinen