Promising Young Woman (2020)

Recensie Promising Young Woman CinemagazineRegie: Emerald Fennell | 108 minuten | misdaad, drama | Acteurs: Carey Mulligan, Adam Brody, Ray Nicholson, Sam Richardson, Timothy E. Goodwin, Clancy Brown, Jennifer Coolidge, Laverne Cox, Alli Hart, Loren Paul, Scott Aschenbrenner, Bo Burnham, Christopher Mintz-Plasse, Alison Brie, Gabriel Oliva, Bryan Lillis, Francisca Estevez, Lorna Scott, Connie Britton, Casey Adams, Vince Lozano, Molly Shannon, Max Greenfield, Chris Lowell, Mike Horton, Steve Monroe, Angela Zhou, Austin Talynn Carpenter

Carey Mulligan (‘An Education’) speelt in ‘Promising Young Woman’ met overtuiging een jonge vrouw die het slachtoffer lijkt van date rape. Een dronken vrouw alleen in een nachtclub, die vraagt erom, zegt een man tegen zijn vrienden. Eén van hen vraagt deze Cassie of het goed gaat en brengt haar met een taxi naar huis. Onderweg stemt zij in mee te gaan voor een drankje naar zijn appartement. U weet al waar het heen gaat; niet naar de hemel.

De willoosheid van de dronkenschap is uitstekend gespeeld; zo overtuigend dat het je herinnert aan het feit dat je als man gewoonweg niets moet proberen in een dergelijke situatie. Sterker nog, zelfs een galant aanbod van een onbekende om je thuis te brengen, kun je als vrouw in een dergelijke situatie beter weigeren. En toch slaagt deze film erin aan het denken te zetten, over een fout die zo gemaakt is, en zo verder.

Wie na het zien van de beginscènes denkt dat de man in kwestie niets te verwijten valt is gediskwalificeerd. Een vrouw zo dronken dat ze niet meer zelfstandig thuis kan komen, vraag je niet voor een ‘romantisch’ samenzijn. En al helemaal niet als je haar niet kent. Any more? Sterker nog, dit zijn slechts de openingsscènes van ‘Promising Young Woman’, en de kijker is genretechnisch op het verkeerde been gezet zo blijkt, en niet voor het laatst.

In zekere zin is het een opluchting dat deze film een zwarte komedie probeert te zijn, een schok is het in ieder geval. De film refereert aan ‘Lolita’ en ‘Trainspotting’; erg subtiel is ‘Promising Young Woman’ niet, en stereotypering ligt op de loer. Mulligan weet echter voldoende te doseren in haar cynische spiegelrol van ‘seksueel educatieve wraakgodin’. In een film die een immer actueel thema behandelt. Of het Oscar-waardig is, laten wij over aan de leden van de Academy.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3.5

VOD-release: 26 april 2021 (Prime Video)
DVD- en blu-ray-release: 3 november 2021