Prophecy (1979)

Regie: John Frankenheimer | 102 minuten | science fiction, horror, thriller | Acteurs: Robert Foxworth, Talia Shire, Armand Assante, Richard Dysart, Victoria Racimo, George Clutesi, Burke Byrnes, Mia Bendixsen, Tom McFadden, Graham Jarvis, Everett Creach, Charles H. Gray, Lyvingston Holmes, Evans Evans, Johnny Timko, Renato Moore, Jim Burk, Steve Shemayne, Bob Terhune, Lon Katzman, John A. Shemayme, Jaye Durkus, Mel Waters, Roosevelt Smith, Eric Mansker, Cheri Bergen, Cliff Hutchison, Tom May, Kevin Peter Hall

‘Prophecy’ betekent letterlijk een heilige gift voor het spreken van de waarheid over de toekomst. Oftewel een profeet. Wie of wat de profeet is in deze film is een beetje onduidelijk. Zijn het de monsters die Maine onveilig maken? Of is het de zogenaamde ‘boodschap’ die achter deze monsterfilm zou moeten zitten maar die niet helemaal duidelijk naar voren komt?

Kort samengevat is ‘Prophecy’ een mislukking geworden. De film heeft een vreemde, onverklaarbare sfeer. De monsters in de film zijn verre van angstaanjagend. Het is eerder een bizar gezicht hoe deze vreemde wezens, die monsters moeten voorstellen zoveel angst weten op te wekken bij de inwoners van Maine. De oorzaak van de monsterinvasie ligt bij Maggie Verne en haar man Robert. Zij verhuizen naar Maine om daar onderzoek te doen naar vergiftiging van de grond. Door deze loodvergiftiging veranderen alle levende dieren in bizarre monsters waar zij het tegenop moeten nemen.

Na het grote succes van regisseur John Frankenheimer met ‘Black Sunday’ en ‘French Connection II’ waren de verwachtingen hoog gespannen. De teleurstelling was dan ook groot bij de fans van Frankenheimer. ‘Prophecy’ is dan ook een van zijn grootste flops geworden. Dit heeft hij later weer goedgemaakt met de film ‘Ronin’ uit 1998.

Doordat de monsters in ‘The Prophecy’ er zo verschrikkelijk en ongeloofwaardig uitzien zou het genre comedy beter bij deze film passen dan een sciencefiction thriller. En niet omdat er zoveel humor in de film zit maar omdat de monsters lachwekkend slecht gemaakt zijn en omdat de twee hoofdrolspelers Robert Foxworth en Talia Shire zo hilarisch slecht acteren. Ook Armand Assante heeft met deze film toch een misstap begaan. Hij probeert met zijn acteerwerk het niveau van de film nog enigszins op te krikken maar dit is tevergeefs. Hij valt nauwelijks op in deze film en maakt weinig indruk. Gelukkig heeft deze vergissing geen gevolgen gehad voor zijn latere loopbaan want na ‘Prophecy’ kwam zijn carrière goed op gang.

Ondanks dat de film zeer matig is blijft je de film toch afkijken. Al is het alleen maar om te zien of Talia Shire haar talent in de loop van de film op wonderbaarlijke wijze terug zal vinden. En het blijft leuk om te kijken naar deze monsters die er heel vreemd en komisch uit zien. Toch is ‘Prophecy’ een grote teleurstelling geworden. Maar dat hadden de echte profeten onder ons allang kunnen voorspellen.

Eveliene Sanders