Psych:9 (2010)

Regie: Andrew Shortell | 95 minuten | horror, thriller | Acteurs: Sara Foster, Cary Elwes, Michael Biehn, Gabriel Mann, Colleen Camp, Winter Ave Zoli, Susie Amy, Katherine Shanklin, Ryan James, Brian Caspe, Joel Kirby, Stephen Fisher, Kendrick Ong

Verlaten ziekenhuizen, inrichtingen of landhuizen doen het altijd goed in griezelfilms en zijn dan doorgaans ook welkome inspiratiebronnen voor regisseurs die zich in dat genre hebben bekwaamd. In ‘Psych:9’ vormt een recentelijk gesloten ziekenhuis de spil voor een reeks gruwelijke, door de geheimzinnige seriemoordenaar Nighthawk gepleegde moorden. Roslyn, een labiele vrouw die is aangetrokken om in de nachtelijke uurtjes de berg aan oude medische dossiers te archiveren, ontdekt al snel een verontrustend verband tussen de diverse slachtoffers, allemaal vrouwen die oud-patiënten van het ziekenhuis blijken te zijn. Terwijl de paranoia langzaam om zich heen grijpt, begint Roslyn in vrijwel iedereen – inclusief haar eigen vriend – een potentiële dader te zien. Roslyn besluit zich te wenden tot Irvin Clement, een psychiater die op de negende verdieping tevens nachtdienst heeft. Op die verdieping ontdekt ze ook Psych 9, een barbaars uitziende behandelingskamer met een bewogen voorgeschiedenis.

Qua setting en camerawerk is ‘Psych:9’ in veel opzichten dik in orde. Het verlaten en aftandse hospitaal ademt geheimzinnigheid en is een ideaal decor voor het creëren van het enge sfeertje dat voor een goede psychologische horrorfilm onontbeerlijk is. Bovendien zijn veel scènes sfeervol belicht en heel mooi geschoten. Zeker gedurende het eerste half uur beklijft de film wel en worden er een paar behoorlijk effectieve schrikscènes op de kijker afgevuurd. Maar daarna vliegt ‘Psych:9’ met name verhaaltechnisch wat uit de bocht. Het heeft er een beetje de schijn van dat regisseur Andrew Shortell niet goed weet of hij nu verder moet gaan met het mysterie omtrent de ongeïdentificeerde seriemoordenaar, een klassiek spookverhaal wil vertellen of zich primair focust op de achtbaanrit richting krankzinnigheid waarin hoofdpersoon Sara langzaam maar zeker terechtkomt. Het resultaat is een wat warrig geheel met veel dubbelzinnige scènes, meerdere door elkaar lopende plotlijnen en vage overgangen. Het acteerwerk is over het algemeen best redelijk, al lijkt Sara Foster net niet veelzijdig genoeg te zijn voor de delicate rol van een vrouw die langzaam maar zeker wegzinkt in een pikdonker moeras van absolute waanzin. Visueel en thematisch is de film overduidelijk schatplichtig aan prenten als ‘The Resident’, ‘House on Haunted Hill’ en ‘Session 9’, al wordt de spanning en het enorm hoge niveau van die laatste film vrijwel nergens benaderd.

Hoewel ‘Psych:9’ door het naargeestige sfeertje en de uitgekiende locatie zeker wel potentie heeft en een kijkbeurt waard is, overheerst toch het gevoel dat er meer mogelijk was geweest. Uiteindelijk gebeurt er te weinig om de aandacht van de kijker ruim anderhalf uur vast te houden en wordt het verhaal te warrig uitgewerkt om tot een echt memorabele film te komen.

Frank Heinen

‘Psych:9’ verschijnt woensdag 17 oktober 2012 op DVD en blu-ray.