Puccini for Beginners (2006)

Regie: Maria Maggenti | 82 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Elizabeth Reaser, Gretchen Mol, Justin Kirk, Julianne Nicholson, Tina Benko, Jennifer Dundas, Kate Simses, Brian Letscher, Will Bozarth, Ken Barnett

Arme Puccini. Zijn naam en werk wordt vaker misbruikt om diepgang te suggereren in een film. ‘Puccini for Beginners’ van Maria Maggenti wil geen uitzondering zijn. Opera bij Giacomo Puccini, dat zijn sterk uitvergrote emoties. Tosca is niet een beetje jaloers, ze is stikjaloers op haar Cavaradossi, die op zijn beurt met de kippenvel aria ‘E lucevan le stelle’ en met de dood voor ogen zingt over zijn geliefde. Het dieptragische wachten van Madama Butterfly op haar minnaar levert met slechts een neuriënd koor een aangrijpend hoogtepunt in beeld en muziek. En dan ‘Puccini for Beginners’. De verwachtingen scheppende ondertitel ‘A Love Triangle of Operatic Proportions’ wordt op acteergebied onvoldoende waargemaakt, het is niet intens genoeg.

Aan de andere kant, de hoogopgeleide, welbespraakte mannen en vrouwen voorzien van een goed figuur en met een hoge omloopsnelheid in hun relaties – kortom: New Yorkers – zijn grappig om naar te kijken. Zeker in hun natuurlijke habitat Manhattan. Het relationeel getob is herkenbaar, omdat het ook voor andere tijden en plaatsen geldt. De combinatie Allegra-Samantha lukt niet omdat Allegra zich niet wil binden, ze kan zelfs niet ‘Ik hou van jou’ uitspreken. Samantha zoekt echter één persoon, man of vrouw, om samen oud mee te worden. De daaropvolgende relatieperikelen van Allegra met Philip en Grace krijgen ongegeneerd, want in het Japans, verstandig commentaar van het personeel van de sushi-bar waar Allegra regelmatig eet. Na een hoekpunt van een liefdesdriehoek te zijn geweest, komt Allegra uiteindelijk zelf tot het inzicht dat (h)echte liefde de meeste waarde heeft.

Nog twee opmerkingen. Aan het begin van de film is ‘Turandot’ te zien, waarbij de muziek wordt gespeeld door het Malaga Philharmonic Orchestra. De kans dat dit onbekende orkest daadwerkelijk mag optreden in de Metropolitan Opera is vrij klein. Waren de muziekrechten van andere uitvoeringen te duur? Tevens komt in het scenario van Maria Maggenti een inconsistentie voor. Allegra ergert zich aan de gewoonte van Philip om bij het bestellen van eten in een restaurant aan haar te vragen wat zij wil, voordat hij zelf bestelt. Philip reageert met ´een oude gewoonte´ uit de tijd met Grace. Maar de eerste keer dat we Philip en Grace in een restaurant zien, vraagt Grace juist aan Philip wat hij wil bestellen.

‘Puccini for Beginners’ maakt duidelijk dat, of men nu op mannen of vrouwen valt, een relatie beginnen en onderhouden, laat staan twee, een lastige zaak is. Sartres ‘Hell is other people’ (L’enfer c’est les autres’) wordt geciteerd als standpunt, maar mensen zijn veel te veel sociale dieren om zonder anderen door het leven te gaan. Een van de laatste shots toont Allegra in gesprek met een echtpaar dat wel samen oud is geworden. Het is een vingerwijzing voor de toekomst met haar nieuwe partner.

Roberto Tjin