Pulse (2006)

Regie: Jim Sonzero | 90 minuten | actie, drama, horror, thriller, fantasie, science fiction | Acteurs: Kristen Bell, Ian Somerhalder, Christina Milian, Rick Gonzales, Jonathan Tucker, Samm Levine, Octavia Spencer, Ron Rifkin, Joseph Gatt, Kel ONeill, Zach Grenier, Riki Lindhome, John Burke, Mike J. Regan, Steve Tom, Robert Clotworthy, Moira Price, Di Quon, Brad Dourif, Christina Barger

Hollywood heeft het wel een beetje gehad met gedownloade films. In Nederland wordt zo goed als elke dvd gestart met de unskippable reclame ‘piraterij is een misdrijf’, maar die zien natuurlijk alleen mensen die juist een dvd kopen. Een prachtig staaltje van verkeerde doelgroep benadering. Horrorschrijver Wes Craven wist wat beters te bedenken en komt met een verhaal waarin eens te meer blijkt dat downloaden slecht is. Regissseur Jim Sorenzo laat in ‘Pulse’ zien dat hacken zwaar wordt bestraft. Het gaat zelfs zover dat een hacker die zo nodig dingen moet downloaden waar hij geen recht op heeft, de reden is dat de wereld zoals wij die kennen volledig vergaat.

Om de kijker helemaal met de neus op die feiten te drukken, gaat de persoon die trots zijn collectie illegaal gedownloade films toont, gespeeld door Rick Gonzales (‘War of the Worlds’), nog het gruwelijkst dood. Overigens is dat een kink in de toch al niet zo rechte kabel, want iedereen (of in ieder geval zo’n 99% van de wereldbevolking) sterft maar op twee manieren: of ze doen het zelf of ze vergaan tot een hoopje as. Gonzales wordt een muur ingetrokken. Dat mensen simpelweg tot stof vergaan (mogelijk een bijbelse achtergrond) is al kantje-boord voor de geloofwaardigheid, maar een derde methode die ook maar eenmaal voorkomt is wel veelgevraagd.

Hoofdrolspeelster Kristen Bell (‘Spartan’, ‘Heroes’) valt midden in de kern van deze Armageddon, maar weet toch samen met tegenspeler Ian Somerhalder (‘Lost’) vele aanvallen van de kwade geesten die de wereld zijn gaan terroriseren af te slaan. Hollywood is vriendelijk naar de personen die het goed doen op het scherm qua uiterlijk. Uitzondering op deze regel is de bijzonder aantrekkelijke Christina Milian (‘Be Cool’), maar dat komt dan mogelijk door haar gedrag. Zoals elke horrorfilm uit Hollywood ons heeft geleerd, is de wil om te feesten dodelijk wanneer een gevaarlijke geest/heks/alien/gek in de buurt aan het moorden is geslagen.

Wat ‘Pulse’ anders maakt dan de vele middelmatige horrorfilms (zeg maar ‘teener slash flicks’) is de wijze van filmen. Buiten het feit dat de wereld te maken heeft met een onverslaanbare vijand, doet de grauwe stijl en de veel voorkomende beelden van computerschermen met geesten denken aan de Japanse horror die naar Amerika is gekomen met ‘The Ring’. Andere films waar ‘Pulse’ aan doet denken zijn ‘White Noise’ en ‘FeardotCom’. Nog net niet cliché, aangezien dit soort films niet tien keer per jaar uitkomen. Er moeten als het even kan wel horrorfilms blijven die het meer moeten hebben van spanning door verhaal dan ‘in your face’ geweld als in ‘Hostel’ of ‘Saw’. ‘Pulse’ is wat dat betreft een mooie brug voor mensen die wel van horror houden, maar niet zo nodig akelig pijnlijke situaties in beeld willen zien. Nog even een waarschuwing: deze film niet downloaden, je weet maar nooit wat je nog meer naar binnenhaalt.

Roland Torenbeek