Queen of the Damned (2002)

Regie: Michael Rymer | 101 minuten | horror, muziek, fantasie | Acteurs: Aaliyah, Stuart Townsend, Marguerite Moreau, Vincent Perez, Paul McGann, Lena Olin, Christian Manon, Claudia Black, Bruce Spence, Matthew Newton, Tiriel Mora, Megan Dorman, Johnathan Devoy, Robert Farnham, Conrad Standish, Richael Tanner

Waarom een film baseren op een boek als je slechts enkele plotelementen overneemt en voor de rest gewoon je zin doet? Als genrefilm is ‘Queen of the Damned’ best leuk. Het verhaal is wat magertjes, maar met de atmosfeer zit het goed en de soundtrack is erg geslaagd. Spijtig genoeg is de film echter ook gebaseerd op het gelijknamige boek uit de Vampire Chronicles serie van de Amerikaanse schrijfster Anne Rice. Het eerste deel van die serie werd al eerder verfilmd in ‘Interview with the Vampire’, waarin Tom Cruise de hoofdrol van de vampier Lestat vertolkte. Die film hield zich nog relatief goed aan het origineel, wat van ‘Queen of the Damned’ niet bepaald kan gezegd worden.

Wat de filmmakers overnemen van het boek is de titel, enkele personages, de basis van de plot, en ook elementen uit het tweede boek – want vreemd genoeg is ‘Queen of the Damned’ het derde deel uit de reeks; het tweede deel werd om de een of andere reden nooit verfilmd, hoewel het eigenlijk het interessantste is van de drie. Het verhaal wordt erg vereenvoudigd en aangepast, en zoals meestal betekent dat weinig goeds. Qua personages worden cruciale individuen weggelaten, zoals Lestats kompaan Louis, en de rol van anderen wordt wel erg bijgewerkt. Zo is het in de film Marius die Lestat tot vampier maakt, hoewel dit in het origineel een zekere Magnus is, die nog niet eens in de film voorkomt. Andere vampierpersonages die een grote rol spelen in de boeken, komen enkel op het einde (dat ook nogal afwijkt van het origineel) even in de film voor, zonder bij naam genoemd te worden. Daarnaast zijn het trouwens enkel Lestat (Stuart Townsend) en Akasha – gespeeld door de popster Aaliyah, die omkwam in een vliegtuigcrash niet zo lang na de opnames – die fysiek min of meer gelijken op hun personages in de boeken. Marius (Vincent Perez) heeft in de film kort, donker haar, hoewel het personage eigenlijk net gekenmerkt wordt door zijn lange blonde haren en blauwe ogen. De belangrijkste menselijke personages, Jesse en David, zijn in vergelijking redelijk getrouw aan het origineel. Hoewel, Jesse is in de film een stuk jonger en naïever, en haar gedweep met Lestat gaat ook verder. In de boeken is het trouwens niet Lestat die haar tot vampier maakt, en ze hebben nooit een relatie, zoals in de film wordt gesuggereerd. Naast dit soort “foutjes” die door fans zeker niet gewaardeerd worden, mist de film voornamelijk in het acteerwerk ook de passie die wel aanwezig was in ‘Interview with the Vampire’. De personages zijn niet erg overtuigend. En dat is spijtig, want zoals eerder vermeld is de atmosfeer voor de rest wel goed.

Wat je misschien nog het meest bijblijft van de film is de soundtrack, een verzameling van gothic rock en nu-metal nummers geschreven door enkele grote namen in het genre en voor de film ingezongen door Jonathan Davis, de frontman van de band Korn. Davis krijgt trouwens ook een cameo in de film, niet als zanger maar als illegale ticketverkoper bij het concert. De soundtrack werkt erg goed en past zowel bij de atmosfeer van de film als bij het gegeven “vampiers” in het algemeen. Maar uiteraard hebben de songs niets te maken met wat Lestat schrijft voor zijn band in het boek.

Als je van “gothic” of vampierfilms houdt, is ‘Queen of the Damned’ zeker leuk om eens te kijken, maar als je ook fan bent van de boeken van Anne Rice, is de film niet aan te raden. Behalve als je zulke dingen makkelijk van je af kan zetten, uiteraard, en er geen probleem mee hebt dat het slechts een flauwe samenvatting is van twee boeken uit de reeks.

Redactie Cinemagazine

Waardering:2

Bioscooprelease: 6 juni 2002