Quest for Fire – La guerre du feu (1981)

Regie: Jean-Jacques Annaud | 96 minuten | avontuur, drama, geschiedenis | Acteurs: Everett McGill, Ron Perlman, Nicholas Kadi, Rae Dawn Chong, Gary Schwartz, Naseer El-Kadi, Franck-Olivier Bonnet, Jean-Michel Kindt, Kurth Schiegl, Brian Gill, Terry Fitt, Bibi Caspari, Peter Elliott, Michelle Leduc, Robert Lavoie, Matt Birman, Christian Benard, Joy Boushel, Lydia Chaban, Mary Lou Foy, Dena Francis, Robert Gondek, Hélène Grégoire, Sylvie Guilbault, Lloyd McKinnon, Steve Ramanuskas, Georgette Rondeau, Rod Bennett, Jacques Demers, Michel Drouet, Michel Francoeur, Charles Gosselin, Bernard Kendall, Benoît Lévesque, Joshua Melnick, Jean-Claude Meunier, Alex Quaglia, The Great Antonio, Jacques Caron, Jean-Pierre Gagné, Hercule Gaston Heon, George Buza, Danny Lynch, Butch Lynh, Luke McMasters, Adrian Street, Tarlok Sing Seva, Lolamal Kapisisi

Het leven in de oertijd was geen picknick. Op de vlakten wachtten kou, roofdieren, rondtrekkende kannibalen en loszittende rotsblokken. Kreeg je ruzie met een stamgenoot, dan stond je met je bek vol tanden. Woorden bestonden nauwelijks, zodat de discussie voornamelijk bestond uit Grumpf, Arrrgh en Raaaaahhhh. Loste dat niks op, dan was er altijd iets te verzinnen met knuppels, vuisten of stenen.

Over deze barre tijden gaat het unieke oertijddrama ‘Quest for Fire’ (‘La guerre de feu’). Hierin volgen we drie Neanderthalers die door hun stam zijn weggestuurd om vuur te zoeken. De stamleden kunnen zelf geen vuur maken en het aanwezige vuur is tijdens een aanval door een vijandelijke stam gedoofd. Op hun queeste krijgen onze harige vrienden te maken met alle gevaren die de oertijd had te bieden. Bovendien worden ze gevangen genomen door een stam met wel heel bijzondere gebruiken.

Dit eenvoudige verhaal is op verschillende niveaus te genieten. Als een ontdekkingsreis door een fascinerend verleden, een tijd waarin overleven het belangrijkste is en om iedere rotshoek een gevaar loert. Of als een ontspannende film vol gevechten, spanning en gevaar. De zoektocht naar vuur levert snel succes op – onze helden gebruiken een list die zo simpel en doeltreffend is dat we hem nog altijd gebruiken – maar de terugtocht verloopt heel wat problematischer.

Op het diepste niveau gaat ‘Quest for Fire’ over de transformatie van onze oervoorouders naar de moderne mens. De stam die onze vuurzoekers gevangen neemt bestaat uit niet al te krachtige typen met gladde huiden en relatief geavanceerde communicatie. Deze fysiek zwakke stam heeft zijn voortbestaan te danken aan zijn intelligentie. Door zich op een vaste plek te vestigen, is overleven eens stuk eenvoudiger waardoor de stamleden meer tijd kregen zich te ontwikkelen. Zij ontdekten allerlei zaken die de moderne mens zal onderscheiden van zijn ruige voorganger: kunst, liefde en humor. Het zijn deze zaken die de stam weer doorgeeft aan zijn gevangen rauwdouwers.

Zoals het een film over de oertijd betaamt, is ‘Quest for Fire’ behoorlijk rauw maar ook vol humor, ontroering en visuele poëzie. Het verhaal is goed te volgen, ondanks de afwezigheid van dialogen. De vondst van een mensenschedel op een prehistorische barbecue wijst op kannibalisme. Het keuren van het gebit van een gevangene wijst op de schone taak die hij moet verrichten. De vlucht van een groep vogels wijst op de richting die een gevangen genomen meisje wil gaan.

Het zijn onvergetelijke beelden uit een onvergetelijke film. Met prima acteerwerk, passende score en advies van niemand minder dan Desmond Morris (‘The Naked Ape’) en Anthony Burgess. Kortom, wie dit meesterwerk niet weet te waarderen zal altijd een oermens op sokken blijven. Grumpf!

Henny Wouters

Waardering: 5

Bioscooprelease: 19 mei 1982
DVD-release: 13 februari 2014