Quinceañera (2006)

Regie: Richard Glatzer,  Wash Westmoreland | 87 minuten | drama | Acteurs: Emily Rios, Araceli Guzman-Rico, Jesus Castanos, J.R. Cruz, Listette Avila, Alicia Sixtos, Germán Campos, Carlos Linares, Johnny Chavez, Carmen Aguirre, Margarita Lugo, Jorge Ortiz, Veronica Sixtos, Jesse Garcia, Alicia Flamenco, Bertha Flamenco, George Ortiz, Jasiel Flamenco, Chalo González

Echo Park is met ongeveer 45.000 inwoners een van de dichtstbevolkte wijken van Los Angeles. Maar liefst twee derde van de inwoners van Echo Park is van Latijns-Amerikaanse origine. Wat ooit een echte arbeidersbuurt was, is de afgelopen jaren flink opgewaardeerd (vergelijkbaar met de Jordaan in Amsterdam) in het kader van de ‘gentrification’. Ineens is Echo Park weer ‘hot’; vandaar dat Hollywoodsterren als Leonardo DiCaprio en Shia LaBoeuf er een huis gekocht hebben. Die opwaardering van de wijk gaat wel ten koste van de oorspronkelijke bewoners, zien we in de film ‘Echo Park, LA’ uit 2006 – ook bekend onder de naam ‘Quinceañera’. De film was een lieveling van zowel het publiek als de critici tijdens het Sundance Festival van datzelfde jaar. Dat heeft dit Latijns-Amerikaanse drama voornamelijk te danken aan zijn drie charismatische hoofdrolspelers.

De film opent met een traditionele ‘Quinceañera’, een feest ter ere van de de vijftiende verjaardag van katholieke, Mexicaanse meisjes. Er wordt gevierd dat ze van een meisje een vrouw is geworden en dat gaat vaak gepaard met veel poespas. De prachtigste jurken worden gemaakt, dure auto’s worden gehuurd en het feestvarken wordt als een koninginnetje behandeld. Magdalena (Emily Rios) kijkt vol jaloezie hoe haar nichtje in het middelpunt van de belangstelling staat; dat wil zij ook wel. Nog een paar maanden wachten en dan is het haar beurt. Maar het is maar de vraag of haar ouders genoeg geld hebben voor net zo’n groots feest als dat van haar nichtje. Net wanneer je denkt dat het de verkeerde kant opgaat met deze film, gebeurt er iets onverwachts. De jurk van haar nichtje, die vermaakt wordt zodat Magdalena hem ook kan dragen, blijkt elke keer dat ze hem past steeds strakker te zitten. Het nog geen vijftienjarige meisje blijkt zwanger te zijn. Hoewel ze het gezellig heeft met haar vriendje Herman (JR Cruz), zweert ze het nooit met hem gedaan te hebben.

Zodra haar vader, de plaatselijke priester en een man van de oude stempel, hoort van de zwangerschap van zijn dochter, gebiedt hij haar het huis te verlaten. Hij gelooft niet dat zijn dochter niet gezondigd heeft. Haar vriendje wordt door zijn moeder, die ervan droomt dat hij arts wordt en liever niet heeft dat hij van die carrièredroom wordt afgeleid, naar een andere stad gestuurd om te studeren. Moederziel alleen vindt Magdalena onderdak bij haar oud-oom Tomas (Chalo González, in zijn jonge jaren te zien in ‘The Wild Bunch’ (1969) van Sam Peckinpah), de hoogbejaarde pater familias die al een andere verschoppeling onder zijn hoede heeft: neef Carlos (Jesse Garcia), wiens rebelse gedrag voortkomt uit zijn door zijn conservatieve en traditionele familie niet geaccepteerde homoseksualiteit. Aanvankelijk botsen Magdalena en Carlos, maar naarmate ze elkaar beter leren kennen, groeien de beide verstotelingen naar elkaar toe.

‘Quinceañera’ stapelt de thema’s opeen: tienerzwangerschap, homoseksualiteit, familierelaties, etniciteit, overlijden én uithuiszetting; het komt allemaal voorbij. Door al die verschillende onderwerpen en het eenvoudige low-budget camerawerk komt de film soms over als een goedkope Latijns-Amerikaanse soapopera (zeker vanwege de corny verhaallijn over de onbevlekte ontvangenis van Magdalena…), maar als je verder kijkt, zie je dat ‘Quinceañera’ meer te vertellen heeft dan het wel en wee van een Mexicaanse familie in Los Angeles. Filmmakers Richard Glatzer en Wash Westmoreland zijn weliswaar zelf niet van Latijns-Amerikaanse origine, maar wonen wel in de wijk en weten hun film daardoor een authentieke ‘feel’ te geven. Maar de grote troeven van ‘Quinceañera’ zijn acteurs Emily Rios, Jesse Garcia en ‘good old’ Chalo González, die heel naturel hun rollen neerzetten en over een fijn natuurlijk charisma beschikken. Het is dan ook voornamelijk aan dit drietal te danken dat je deze niet geheel volmaakte film en zijn personages tóch in je hart sluit.

Patricia Smagge

‘Quinceañera’ verschijnt donderdag 13 februari 2014 op DVD.