Rabbit-Proof Fence (2002)

Regie: Phillip Noyce | 94 minuten | drama, avontuur | Acteurs: Everlyn Sampi, Tianna Sansbury, Laura Monaghan, David Gulpilil, Ningali Lawford, Kenneth Branagh, Jason Clarke, Deborah Mailman, Natasha Wanganeen, Roy Billing, Lorna Leslie, Celine O’Leary, Kate Roberts

‘Rabbit Proof Fence’ is een schitterende, indrukwekkende film. Regisseur Phillip Noyce, die in Hollywood blockbusters heeft gemaakt zoals ‘Patriot Games’, ‘Sliver’ en ‘Clear and Present Danger’, keert met dit kleine drama terug naar zijn roots in Australië. De film werd wereldwijd erg goed ontvangen en sleepte achttien nationale en internationale prijzen in de wacht.

De reden dat de drie meisjes in een heropvoedingskamp geplaatst worden is om ze weer “raszuiver’ te maken. “Drie generaties en ze zullen weer blank zijn” zegt gouverneur A.O Neville, een rol van de altijd degelijke Kenneth Branagh.

Het feit dat dit echt gemeend is en dat hierdoor honderden kinderen van huis werden weggenomen voor een slaafs leven met als enig doel het uitroeien van hun roots is zeer schrijnend. Zeker als je beseft dat de Australische overheid deze wetten hanteerde tot zover als 1970. Bij het kijken van deze film kan dan ook een gevoel van schaamte ontstaan als je ziet wat het kolonialisme heeft aangericht in Australië. De handelswijze van de blanken daar en dan voornamelijk de houding tegenover de lokale bevolking is natuurlijk niet veel beter geweest dan die van andere imperialistische overheersers overal ter wereld de afgelopen eeuwen.

De drie meisjes zijn tussen de 8 en 14 jaar oud en lopen in 9 weken 2400 kilometer in de verzengende hitte door een bar en onherbergzaam landschap. Denk daar maar eens even over na.
Er wordt door de meisjes nauwelijks gesproken in de film, het enige wat ze doen is lopen, lopen en nog eens lopen. Ze houden zich in leven door gras en bessen te eten en te bietsen bij stropers en jagers die ze onderweg tegen komen. Constant volgen ze het hek, want ze weten dat het hek ook langs hun huis komt, zij het een half continent verder.

De film is een visueel pareltje. Phillip Noyce maakt gretig gebruik van het schitterende, diverse Australische landschap. De ruige Outback, de schitterende kleuren van de luchten en de aparte camerashots in combinatie met de goede muziek geven de film hier en daar een surrealistisch tintje.

Aan het eind van de film zie je de echte Molly en Daisy langs het hek lopen, vrij om te gaan en staan waar ze willen, maar als je bedenkt wat deze inmiddels hoogbejaarde vrouwen hebben moeten doormaken moet je toch wel even slikken.

‘Rabbit Proof Fence’ is een zeer indrukwekkende, tragische film die absoluut de moeite van het bekijken waard is.

Hendrik Dijkhuis

Waardering: 4

Bioscooprelease: 22 mei 2003