Race to Witch Mountain (2009)

Regie: Andy Fickman | 98 minuten | actie, thriller, avontuur, familie, fantasie, science fiction | Acteurs: Dwayne Johnson, AnnaSophia Robb, Alexander Ludwig, Carla Gugino, Ciarán Hinds, Tom Everett Scott, Chris Marquette, Billy Brown, Garry Marshall, Kim Richards, Ike Eisenmann, Tom Woodruff Jr., Paul Darnell, John Duff, Bob Koherr, Kevin Christy, Bob Clendenin, Sam Wolfson, Bryan Fogel, Meredith Salenger, Cheech Marin

Als Dwayne Johnson een teddybeer was, zou hij ongetwijfeld uit de Steiff-collectie komen. De boomlange voormalig worstelaar heeft namelijk iets sterks en onverwoestbaars over zich. Je zou hem dan ook met gerust hart in het wiegje van je pasgeboren zuigeling achterlaten (als knuffel dan). Naast dat robuuste heeft hij tegelijkertijd ook iets knuffeligs. Deze eigenschappen maken hem dus een uitstekende keuze voor de rol van Jack Bruno, de held in de Disney familie/actiefilm ‘Race to Witch Mountain’. Johnson wordt bijgestaan door twee jonge, maar veelbelovende kindacteurs: AnnaSophia Robb (die de sterren van de hemel speelde in ‘Bridge to Terabithia’) en Alexander Ludwig (‘The Dark is Rising’). Carla Gugino (‘Spy Kids’) speelt eveneens een redelijk grote rol als UFO-expert. UFO’s? Ja, ‘Race to Witch Mountain’ is een science fiction/fantasy/actie/avonturen film met lichte thrilleraspecten. Eng of bloederig wordt het niet, wel spannend, soms.

Jack Bruno is een taxichauffeur in Las Vegas. Hij is niet erg gelukkig met zijn baan, ergert zich bijvoorbeeld wild aan zijn vaak maffe passagiers, zoals een stel Stormtroopers die op de UFO conventie af komt. Maar het is nog altijd beter dan zijn vorige baantje als chauffeur voor een criminele organisatie. Wanneer hij plotseling de jonge Sara en Seth in zijn taxi aantreft, en zij hem vragen hen “ergens die kant uit” te brengen, heeft hij zijn bedenkingen. Seth zwaait echter met een flinke bundel dollars en Jack vertrekt. Onderweg krijgt het drietal al problemen, wanneer Jack zijn oude baas tegenkomt. Hij verwacht dat het deze Burke (Ciarán Hinds) te doen is om hem over te halen weer voor hem te komen werken, maar Burke weet meer over zijn “vrachtje” dan de taxichauffeur zelf: Sara en Seth zijn buitenaardse wezens, die zojuist ontsnapt zijn uit hun gecrashte vliegende schotel! Het duurt echter niet lang voor Jack ook op de hoogte wordt gebracht.

De twee aliens moeten zo snel mogelijk naar hun ruimteschip zien terug te keren, of het betekent het einde van hun planeet én van de aarde. Geen enkele autoriteit die van de UFO-landing op de hoogte is, en dit netjes heeft weten stil te houden voor het publiek, is echter van plan de kids te laten gaan. Seth en Sara hebben Jacks hulp hard nodig om hen naar Witch Mountain te brengen, de plek waar de Amerikaanse regering hun ruimteschip heeft verborgen. Gelukkig herinnert Jack zich – met behulp van Sara’s paranormale gave – nog die ene sympathieke passagier die hij had, Dr. Alex Friedman (Carla Gugino). Zij heeft de contacten en kennis om dit avontuur tot een goed einde te brengen.

Een één-op-één remake van de film ‘Escape to Witch Mountain’ (1975) is dit overigens niet, eerder een update ervan. Wel met alle respect voor het origineel, want er zitten heel wat verwijzingen in. Zo zijn bijvoorbeeld de oorspronkelijke buitenaardse wezens Kim Richards (toen 11) en Ike Eisenmann (13) in kleine rollen te zien.

De doelgroep van ‘Race to Witch Mountain’ is duidelijk jonge tieners. Zij zullen zich nog niet al te veel storen aan de magere en voorspelbare verhaallijn, met plotgaten waar met gemak een UFO doorheen past. Wel dik in orde zijn het handjevol special effects, vooral die als Seth op de snelweg uit de auto ‘morpht’ en zonder een spier te verrekken een auto op zich stuk laat rijden. Cool! Ook de scène waarin Sara en Seth Alex willen overtuigen van het feit dat zij buitenaardse wezens zijn, is mooi gedaan. Wat de film verder te bieden heeft zijn veel achtervolgingen (eigenlijk is de hele film een lange achtervolging) en veel explosies. Best heftig voor een Disney film, maar niemand schreeuwt het uit van de pijn, noch vloeit er bloed. Ruimte voor humor is er ook gemaakt, een beetje. Johnson doet het prima en ook de twee jeugdige sterren zijn overtuigend. ‘Race to Witch Mountain’ is een aardige actiefilm, niets meer en niets minder.

Monica Meijer