Radius (2017)

Recensie Radius CinemagazineRegie: Caroline Labrèche, Steeve Léonard | 93 minuten | science fiction, thriller | Acteurs: Diego Klattenhoff, Charlotte Sullivan, Robert Borges, Andrea del Campo, Nazariy Demkowicz, Brett Donahue, Andrea Houssin, Alicia Johnston, Trevor Kristjanson, Garth Merkeley, Dennis Nicomede, Darren Ross, Bradley Sawatzky, Bj Verot


Dat een geniaal uitgangspunt geen garantie voor succes is, bewijst ‘Radius’. Deze science fiction thriller kenmerkt zich door een toffe synopsis, maar helaas laat de film het bij uitwerking ervan afweten. Zonde.In ‘Radius’ draait het om een naamloze man (Diego Klattenhoff). Na een auto-ongeluk is hij zijn geheugen kwijt. Volkomen gedesillusioneerd besluit hij op zoek te gaan naar hulp. Als hij mensen tegenkomt en hen aan wil spreken, vallen deze dood neer. In een bepaald gebied – radius – rond onze held sterft al het leven. Wat is er gaande? De man besluit op onderzoek uit te gaan in de hoop een verklaring voor deze vreemde gebeurtenissen te vinden. Het uitgangspunt van ‘Radius’ is erg sterk en regisseursduo Caroline Labrèche en Steeve Léonard heeft hiermee goud in handen. Helaas is het beperkte budget de grootste valkuil van deze film. Met meer financiën had hier een spannende en beklijvende rolprent ingezeten. Nu blijft het bij een intrigerend uitgangspunt waar het potentieel nooit uitgehaald wordt.


De special effects zijn degelijk. ‘Radius’ laat het afweten op het gebied van karakterontwikkeling. De personages missen charisma en diepgang. In combinatie met het vlakke spel van Klattenhoff en Charlotte Sullivan zorgt dat voor een film die nogal saai wordt. Het lot van deze mensen laat je volkomen koud. Je kunt je niet met hen identificeren. Het lage tempo en de sfeerloze regie – het wordt nergens spannend, eng of naargeestig – zorgen voor een uiterst teleurstellende kijkervaring. De soundtrack schept ook geen sfeer en is er gewoon. Het bestaat, meer niet.Hopelijk pikt een meer getalenteerde cineast dit idee op en wordt het aansprekende idee beter naar het witte doek vertaald. Met een betere cast en een meer ervaren regisseur aan het roer kan dit een instant classic worden. In de huidige vorm is ‘Radius’ een uiterst zwakke versie van een tof uitgangspunt.

Frank v.d. Ven

Waardering: 2

VOD-release: 4 januari 2018