Raging Bull (1980)

Recensie Raging Bull CinemagazineRegie: Martin Scorsese | 129 minuten | drama, biografie, sport | Acteurs: Robert De Niro, Cathy Moriarty, Joe Pesci, Frank Vincent, Nicholas Colasanto, Therese Saldana, Mario Gallo, Frank Adonis, Joseph Bono, Frank Topham, Lori Anne Flax, Charles Scorsese, Don Dunphy, Bill Hanrahan, Rita Bennett, John Turturro

Wat zouden de leden van The Academy of Motion Picture Arts and Sciences toch tegen Martin Scorsese hebben? De begenadigd regisseur werd al vijf keer genomineerd voor een Oscar – voor achtereenvolgens ‘Raging Bull’, ‘The Last Temptation of Christ’, ‘Goodfellas’, ‘Gangs of New York’ en ‘The Aviator’ – maar nooit mocht hij het felbegeerde kleinood mee naar huis nemen. Bovendien had Scorsese voor films als ‘Mean Streets’, ‘The King of Comedy’, ‘Casino’, ‘Cape Fear’ en vooral ‘Taxi Driver’ toch ook wel minimaal een nominatie verdiend. Dat geen van deze films hem een Oscar opleverde is al erg genoeg, Maar dat de Oscar voor beste regie in 1981 naar ‘Ordinary People’ van Robert Redford ging en niet naar het superieure ‘Raging Bull’, mag met recht een van de grootste blunders van de keuzeheren worden genoemd. En dat terwijl ze toch echt niets tegen boksfilms hebben, getuige de triomftochten van genregenoten ‘Rocky’ en meer recentelijk ‘Million Dollar Baby’.

Robert De Niro, hoofdrolspeler in ‘Raging Bull’, ligt gelukkig beter bij The Academy. Hij werd al zes keer genomineerd voor een Oscar en won er twee – waaronder die voor zijn rol in ‘Raging Bull’. En dat was zeer zeker terecht, aangezien zijn vertolking van bokser Jake La Motta een van de meest momorabele is uit de filmgeschiedenis. Zoals het een goede ‘Method Actor’ betaamt verloor De Niro zichzelf volledig in de rol. Hij trainde met de echte Jake La Motta en vocht drie wedstrijden in Brooklyn, waarvan hij er twee won. Ook voor de scènes waarin La Motta een zwaarlijvige individualist wordt, niets meer dan een schaduw van zijn vroegere zelf, werd geen beroep gedaan op uitgebreide make-up of fatsuits. Nee, De Niro vrat zich vol en het resultaat is nog steeds een van de meest geloofwaardige, hallucinant reële vertolkingen.

De film vertelt het waargebeurde verhaal van Jake La Motta, een erg agressieve bokser die triomfeert in de ring maar uiteindelijk het slachtoffer wordt van paranoia, jaloezie, woede en vraatzucht. De film volgt het verloop van La Motta’s leven en toont hoe hij van een gevierde kampioen naar een veel te dikke zelfverklaarde komiek evolueert.

Naast De Niro schitteren ook Joe Pesci en de toen pas 19-jarige Cathy Moriarty als respectievelijk de broer en de echtgenote van La Motta. Voor Pesci betekende de film de doorbraak en als Joey, die door Jake verdacht wordt met zijn vrouw naar bed te gaan (onstervelijk zijn De Niro’s angstaanjagend koele woorden richting Pesci: ‘You fuck my wife?’), vult hij zijn tegenspeler perfect aan. Ook Cathy Moriarty is uitstekend als Jake’s tweede vrouw Vickie, die met de helse jaloezie van haar man geconfronteerd wordt. Beide acteurs werden voor hun rol genomineerd voor een Oscar.

‘Raging Bull’ – overigens naar een scenario van Paul Schrader, die eerder met Scorsese en De Niro werkte voor ‘Taxi Driver’ – is een piek in de carrière van Martin Scorsese. De man wordt door kenners niet voor niets de beste naoorlogse cineast genoemd. De film werd nagenoeg perfect geregisseerd en demonstreert uitgebreid Scorsese’s onuitputtelijke talent. De prachtige openingsgeneriek, met een in slow-motion trainende La Motta in de ring, zet meteen de juiste toon en de verbluffende, ook al voor een Oscar genomineerde zwartwit-fotografie van Michael Chapman is niets minder dan geniaal. Nergens zijn er realistischere boksscènes in de ring te bewonderen als in deze film. Scorsese neemt zijn publiek mee de ring in waar het bijna in elkaar gemept wordt door de mokerslagen van de boksers, zo dicht zit de film je op de huid.

Ook voor wie niet van boksfilms houdt, is ‘Raging Bull’ een niet te missen meesterwerk. Al was het alleen al vanwege het sublieme acteerwerk van Robert De Niro. Zijn totale overgave voor deze rol zette een nieuwe standaard, zo diep ging hij om zich in te leven voor deze rol. ‘Raging Bull’ is absoluut een van de beste films van de jaren tachtig!

Patricia Smagge

Waardering: 5

Bioscooprelease: 19 maart 1981
Re-release: 6 juli 2017 (door EYE Filmmuseum in het kader van Martin Scorsese – The Exhibition)