Rain Fall (2009)

Regie: Max Mannix | 111 minuten | actie, misdaad, drama, thriller | Acteurs: Kippei Shîna, Gary Oldman, Kyoko Hasegawa, Misa Shimizu, Dirk Hunter, Akira Emoto, Shigemitsu Ogi, Toshiyuki Wakamatsu, Takeo Nakahara, Akira Hamada, Ryôsei Tayama, Yûko Miyamoto, Takumi Bando, Michael Hudson

Wat krijg je als een Australiër een film met een Japanse cast gaat maken en vervolgens Brit Gary Oldman voor een bijrol weet te strikken? Het klinkt als een grap, maar dat is het niet. ‘Rain Fall’ is een door Aussie Max Mannix in Japan geschoten actiefilm. Een hevig schmierende Oldman moet een Westers publiek naar deze productie lokken. Dat klinkt als een recept voor een epische mislukking. Gelukkig is dat niet (helemaal) het geval…

In ‘Rain Fall’ vertolkt antiheld John Rain (Shiina) de hoofdrol. Deze seriemoordenaar wordt misbruikt door CIA-agent William Holtzer (Oldman). Deze film verhaalt over de killer die wordt gedwongen om de dochter van één van zijn slachtoffers te beschermen.

Mannix heeft elf jaar in Japan gewoond en respecteert de Aziatische cultuur. Hij weet hoe het leven in Japan is en probeert een zo getrouw mogelijk beeld daarvan te schetsen. De personages zijn geen clichématige varianten van Westerse stereotypes. Verwacht dus geen tenenkrommende accenten en groteske personages (op Oldman na dan). De ingetogen vertelstijl en sfeer leveren een opmerkelijke ambiance op. ‘Rain Fall’ is een gelaagde film die zijn geheimen maar mondjesmaat vrijgeeft. Dit is geen hapklare brok.

Om het verwende, Westerse publiek – dat geen ondertitels blieft – tegemoet te komen, wordt er zowel Engels als Japans gesproken. Slim, want zo komen de twee botsende culturen (de Aziatische van Rain en de Westerse van Holtzer) mooi tegenover elkaar te staan. De stemmige soundtrack versterkt de enigmatische sfeer en de broeierige spanning die naarmate de film vordert steeds verder wordt opgevoerd. Helaas past de over-de-top-acteerstijl van Oldman niet goed bij het ingetogen spel van de overige castleden. Het botst en doet gemaakt aan. Jammer. Oldman kan heel goed, maar ook heel slecht zijn. Helaas valt zijn bijdrage in deze film onder de laatstgenoemde categorie.

Mannix’ vertelstijl is niet voor iedereen. Als je zin hebt in een ongecompliceerde actiefilm dan is deze wazig vertelde productie te hoog gegrepen. Met een strakkere regie had deze film een groter publiek aan kunnen spreken. Nu is het vooral een aanrader voor de liefhebber van Aziatische suspense thrillers.

Frank v.d. Ven

Waardering: 2.5

DVD-release: 24 februari 2015 (Ultimate Thriller Box).