Rain Man (1988)

Regie: Barry Levinson | 133 minuten | drama | Acteurs: Tom Cruise, Dustin Hoffman, Valeria Golino, Gerald R. Molen, Jack Murdock, Michael D. Roberts, Ralph Seymour, Lucinda Jenny, Bonnie Hunt, Kim Robillard, Beth Grant

Eigenlijk gaat ‘Rain Man’ nooit vervelen, het blijft leuk om de film na een tijd opnieuw te zien. De film zit vol met ontroerende en grappige momenten. Om er maar een paar op te noemen: Raymond vliegt alleen met Qantas, Raymond op het zebrapad, Raymond en zijn notitieboekjes, Raymond draagt alleen K-mart ondergoed, tandenstokers tellen, Raymond moet per se zijn tv-programma kijken, Charlie leert Raymond dansen en Raymond is een uitstekende chauffeur.

Tijdens hun reis wordt het Charlie al snel duidelijk dat Raymond zeer speciaal is. Hij is een zogeheten autistische savant. Raymond kan wel gesprekken voeren met mensen en houdt zich aan strakke schemas (o wee als zijn routine verstoord wordt). Daarnaast heeft hij een fotografisch geheugen (het telefoonboek kent hij uit zijn hoofd) en ingewikkelde sommen kan hij zo uit zijn hoofd rekenen. Grapjes en praktische intelligentie gaan iets minder bij hem, want emotioneel is hij onderontwikkeld. In Las Vegas maakt Charlie misbruik van de gaven van Raymond door hem kaarten te laten tellen voor hem. Maar uiteindelijk wil Charlie niets liever dan zelf voor zijn broer zorgen en hem tegen alles beschermen. Een gesprek met een deskundige zal uitwijzen waar het het beste is voor Raymond om te wonen. Alles draait dan om de vraag of het wel mogelijk is een relatie met een autist te hebben.

‘Rain Man’ is overigens de naam van het onzichtbare vriendje dat Charlie vroeger dacht te hebben. Deze ‘Rain Man’ zong liedjes voor Charlie en zorgde voor hem. Deze ‘Rain Man’ is in feite een vroege herinnering van Charlie alleen kon hij de naam Raymond toen nog niet goed uitspreken.

‘Rain Man’ werd bekroond met vier Oscars voor beste acteur, regie, script en film. Voor zijn rol als Raymond Babbit ontving Dustin Hoffman een Oscar. Hij heeft voor de film uitvoerig studie gedaan naar autisme en weet de rol dan ook met veel overtuiging neer te zetten. Houding, bewegingen, uitdrukkingen: alles klopt. Zijn vertolking is meerdere malen geparodieerd door anderen. Voor Tom Cruise betekende ‘Rain Man’ zijn definitieve doorbraak. Cruise was al bekend door ‘Risky Business’ (1983), ‘The Color of Money’ (1986), ‘Top Gun’ (1986) en ‘Cocktail’ (1988) maar dit was zijn eerste echte serieuze rol. Zijn Charlie wordt in de loop van de film zichtbaar menselijker en sympathieker. Beide acteurs spelen voortreffelijk (samen) maar vooral Hoffman maakt een onvergetelijke indruk.

Kortom, ‘Rain Man’ is een hartverwarmende film met veel humor en geweldige acteerprestaties.

Sarita Koendjbiharie

Waardering: 4

Bioscooprelease: 23 maart 1989