Ramen Shop – Ramen Teh (2018)

Recensie Ramen Shop CinemagazineRegie: Eric Khoo | 90 minuten | drama | Acteurs: Takumi Saitoh, Seiko Matsuda, Tsuyoshi Ihara, Jeanette Aw, Shogen, Mark Lee, Tetsuya Bessho, Beatrice Chien

Masato is verzot op alles wat met koken te maken heeft. De herkomst van ingrediënten, het bereiden van voedsel, en het experimenteren ermee en het genieten van een goede maaltijd. In zijn baan als ramenchef in het Japanse restaurant van zijn vader kan hij een deel van die drang kwijt, maar de band met zijn vader is op zijn zachtst gezegd nogal koel. Dit lijkt te maken te hebben met de dood van zijn moeder een aantal jaren geleden. Wanneer ook Masato’s vader plotseling overlijdt, en Masato door zijn spullen aan het kijken is, ontkiemt er een verlangen om naar Singapore te gaan, waar zijn moeder vandaan komt. Met hulp van foodblogger Miki leert Masato zijn moeders familie kennen en probeert hij achter een oud familierecept te komen.

‘Ramen Shop’ is een zich kalm voortbewegend familiedrama, dat nergens verrast, maar ondanks die voorspelbaarheid toch onderhoudt. De conflicten zijn groot en dramatisch, en hebben te maken met koppigheid en de verkeerde keuzes maken. Sommige van die beslissingen kunnen niet teruggedraaid worden, waardoor bepaalde levens om wie ‘Ramen Shop’ draait ingrijpend veranderd zijn. Maar uiteindelijk gaat het om het geluk van de hoofdrolspeler Masato, en hoe het hem zal verlopen is eigenlijk na de eerste twintig minuten al zo klaar als een klontje.

Wat mede helpt om de aandacht van de kijker vast te houden is de historische achtergrond waartegen Eric Khoo de familiegeschiedenis afschildert. In het Westen zijn we nog altijd niet bekomen van de gruweldaden die de Nazi’s in de Tweede Wereldoorlog veroorzaakten, in China geldt eenzelfde haat tegen de Japanners, zeker bij de generatie die die periode bewust mee heeft gemaakt. Vergeven en vergeten is niet aan de orde. Wanneer Masato een tentoonstelling bezoekt over deze periode, wordt de kijker door zijn ogen geïnformeerd over deze gevoelens.

‘Ramen Shop’ speelt zich weliswaar vaak af in keukens en restaurants, maar de camera blijft nooit te lang hangen bij de gerechten. Net lang genoeg om trek te krijgen, maar waarschijnlijk te kort voor foodies. Het acteerwerk is voldoende, maar niet opvallend. Wel jammer is dat de dialogen soms net een beetje te bedacht zijn. Reken je jezelf tot de cynische kant van de filmliefhebbers, dan is ‘Ramen Shop’ waarschijnlijk te sentimenteel voor je. Romantici en liefhebbers van lekker eten zullen meer van deze film genieten. Sowieso niet te kijken met een lege maag!

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 27 juni 2019
DVD-release: 20 augustus 2019