Rampart (2011)

Regie: Oren Moverman | 103 minuten | misdaad, drama | Acteurs: Woody Harrelson, Jon Bernthal, Stella Schnabel, Jon Foster, Ben Foster, Ruben Garfias, Deadlee, Dominic Flores, Matt McTighe, Cynthia Nixon, Anne Heche, Brie Larson, Sammy Boyarsky, Billy Hough, Audra McDonald, Keith Woulard, Steve Buscemi, Harriet Samson Harris, Robert Wisdom, Sigourney Weaver, Leonard Kelly-Young, Robin Wright, Ned Beatty, Ashley Nikkole Thompson, Don Creech, Chuti Tiu, Sophie Kargman, Ice Cube

In ‘Rampart’ kunnen we niet om hoofdrolspeler Woody Harrelson heen. Hij is, als ‘dirty cop’ Dave ‘Date Rape’ Brown, bijna in elke scène te zien en gelukkig maar. Want wat zou deze film zijn zonder Woody? Harrelson zet hier echt een juweel van een rol neer. Je ziet dat hij per minuut wanhopiger wordt. Hij staat er alleen voor, het is alleen afwachten wanneer het kaartenhuis in elkaar stort. 

Dave Brown is een zeer straatwijze diender, met 24 jaar ervaring en een tripje Vietnamoorlog op zijn palmares. Hij woont samen met twee ex-vrouwen, Catherine (Anne Heche) en Barbara (Cynthia Nixon uit “Desperate Housewives”), tevens zussen van elkaar en hun dochters: boze puber Helen (Brie Larson) en onschuldige Margaret (Sammy Boyarsky). Dave doet alle mogelijke moeite om ‘zijn gezin bij elkaar te houden’. Maar hij gaat voorbij aan het feit dat hij zijn eigen universum heeft gecreëerd.

Hij doet zijn ‘dirty work’ als politieagent, met een eigen snoeiharde aanpak, met bijna geen scheidslijn meer tussen goed en kwaad. Zoals hij ook zegt op een gegeven moment: “ I am not a racist, I hate all people equally.” En daarmee wordt ook meteen duidelijk wie zich met het script heeft bemoeid, de vermaarde detectiveschrijver James Ellroy (‘The Black Dahlia’, ‘L.A. Confidential’). Harrelson krijgt prachtige teksten om mee te spelen. Okay, hij is door en door corrupt en het is moeilijk om ook maar enigszins sympathie voor hem te krijgen, maar toch…

Als Dave op het matje moet verschijnen vanwege grove mishandeling van een arrestant wordt het van kwaad tot erger. Want was hij al niet eerder bij duistere zaakjes betrokken, waaronder die van moord op een serieverkrachter?

Seksistisch, racistisch, arrogant en agressief. Zo valt het personage van Harrelson te omschrijven. En egoïstisch, want zo erg lijkt Dave zich niet om zijn gezin te bekommeren. Zelfs zijn dochters, op bezoek om hem nieuwe kleren te brengen, zijn de excuses zat: “Maar meiden, geloof me. Ik heb nooit goede mensen pijn gedaan.” De stugge, rebellerende Helen bijt hem toe: “Oh nee? Wat dacht je van ons?” Kortom: het is niet de vraag óf dit alles Dave de kop gaat kosten, maar wannéér.

Niet alleen Internal Affairs (Sigourney Weaver) en de Officier van Justitie (Steve Buscemi) zitten hem achter de broek, ook Ice Cube (in de rol van rechercheur van het parket, Kyle Timkins) bijt zich in hem vast, een politieagent van de nieuwe stempel die ingehaald wordt door zijn verleden. Womanizer Dave Brown, levend op drank, sigaretten en medicijnen, probeert uit alle macht zichzelf aan de neerwaartse spiraal te ontworstelen. Als zelfs de mensen die hij in vertrouwen neemt hem niet meer steunen, de aan een rolstoel gekluisterde ‘general’ (Ben Foster) en advocate Linda Fentress (mooie rol van Robin Wright, lijkt de strijd gestreden…

Zoals gezegd, Woody Harrelson haalt in ‘Rampart’ het beste uit zichzelf naar boven. Voeg daarbij het heerlijke script en de intrigerende cameravoering en voilà: een voldoende. Helaas, de bijrollen voegen te weinig toe en de geloofwaardigheid laat ook te wensen over. Enfin, we hebben er na Harvey Keitel en Nicolas Cage weer een memorabele ‘Bad Lieutenant’ bij.

Ruud Stift

Waardering: 3

DVD-release: 16 augustus 2012