Rape & Revenge – Red Ridge (2006)

Regie: Damian Skinner | 90 minuten | horror, thriller | Acteurs:  Steven Chester Prince, Louis Herthum, Robert Prentiss, Shauna McLean, Amanda Welles

De marketeer voor de dvd-release van ‘Rape & Revenge’ (oorspronkelijke titel: ‘Red Ridge’) heeft zich flink laten gaan. “Brutaal! Gruwelijk! Bizar! Een must see voor elke horrorfan!” schreeuwt de hoes je toe. Een vergelijking met ‘klassiekers’ uit het horrorgenre wordt gemaakt, waar de film zich volgens de flaptekst absoluut mee kan meten. En om het extra spannend te maken wordt ook nog maar eens vermeld dat de film gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Want dat griezelt zo lekker weg. Of zo. Hoe dan ook een hoop grootspraak, die bij de argeloze kijker de nodige verwachtingen zal oproepen. Verwachtingen die geen van alle worden ingelost.

‘Rape & Revenge’ start met de mededeling dat er jaarlijks honderdduizenden mensen ontvoerd worden om als slaaf ingezet te worden. De meesten belanden in de seksindustrie, aldus de proloog. Hoe ze mogelijk worden ontvoerd zien we in een beroerd gemonteerde en geacteerde autoachtervolging. Achteraf gezien een van de weinige momenten in de film waar een beetje spanning in zit. Maar laten we niet te ver vooruit lopen. Eerst moeten de hoofdpersonen nog worden voorgesteld. Als eerste dronkelap Brandon (Steven Chester Prince), die het de nodige tijd kost om nuchter genoeg te geraken om zijn vrouw Alicia (Amanda Welles) met de auto te bezoeken in een zomerhuisje. Al wel onderweg zijn Alicia’s jongere zus Dawn (Shauna McLean) en haar vriendje. De eerste (en vrijwel enige) slachtoffers.

In wat de aanzet had kunnen zijn voor een hilarische parodie, wijkt Dawn van de weg af vanwege een bordje dat zegt “Gratis Puppies”. Volstrekt argeloos vraagt ze twee ongure types bij een auto met open kofferbak om wat voor soort puppies het gaat, want zo zegt ze: “Ik ben dol op puppies!” Maar in plaats van dat de lachband start, neemt de film zichzelf plots veel te serieus en moet Dawns vriendje zo nodig dood. Dawn zelf wordt naar een vervallen huis meegenomen en aan een bed vastgeketend. Met genoeg vrijheid om wel in alle kasten te speuren naar hulpmiddelen. En de telefoon die op het nachtkastje is blijven liggen werkt ook weinig spanningverhogend. Ondertussen toont Brandon zich een beroerde kaartlezer en komt hij met autopech geheel toevallig in hetzelfde kleine Texaanse rotdorp als waar zijn schoonzusje gevangen gehouden wordt.

Wie op dit punt nog niet is afgehaakt vanwege het tergend trage tempo van de film, kan zich in elk geval nog enigszins vermaken met een paar overgeacteerde stereotiepe Texaanse inteeltfiguranten, van wie niemand het accent helemaal onder de knie gekregen heeft. Pas in het laatste kwartier van de film is er nog wat actie, maar alle mogelijkheden tot een beetje gruwel worden steevast de kop ingedrukt. Het enige dat je krijgt is een paar matige geluidseffecten wanneer – volstrekt onzichtbaar voor het oog van de toch al slordig bediende camera – iemands hoofd wordt ingeramd. Wat dat betreft moet dit haast wel de meest kindvriendelijke 16+ horrorfilm zijn die er bestaat.

Natuurlijk valt het regisseur Damian Skinner niet aan te rekenen hoe zijn film in Nederland in de markt gezet wordt, maar als hij een beter product had afgeleverd, had de marketeer zichzelf niet zo hoeven overschreeuwen en lagen verwachting en inlossing wellicht wat dichter bij elkaar. Feit blijft dat ‘Rape & Revenge’ een matig tot slecht geacteerde en bijkans slaapverwekkende horrorfilm is. De spanning is ver te zoeken, de beeldkwaliteit pover, de montage beroerd en de soundtrack slaat volledig de plank mis. Maar die grap met die puppies is legendarisch! Je gaat je afvragen of dat uit het waargebeurde verhaal is overgenomen…

Wouter de Boer

‘Rape & Revenge’ verschijnt dinsdag 22 januari 2013 op DVD.