Raya and the Last Dragon (2021)

Recensie Raya and the Last Dragon CinemagazineRegie: Don Hall, Carlos López Estrada, Paul Briggs, John Ripa | 107 minuten | animatie, actie | Originele stemmencast: Kelly Marie Tran, Awkwafina, Izaac Wang, Gemma Chan, Daniel Dae Kim, Benedict Wong, Jona Xiao, Sandra Oh, Thalia Tran, Lucille Soong, Alan Tudyk, Dichen Lachman, Sung Kang

In het mythische rijk Kumandra leven mensen en draken lang in harmonie met elkaar. Dan duiken de Druun op, paarse monsterlijke verschijningen die iedereen verstenen die ze aanraken. De draken vechten tegen de Druun, maar de monsters worden pas verslagen als de laatste draak, Sisu, hen weet te verslaan door haar krachten in een Drakensteen bundelt. De mensen krijgen in de drakenloze wereld ruzie over wie de Drakensteen mag bezitten en Kumandra valt uiteen in een aantal rijken met eigen kenmerken: Staart (woestijnwereld), Tand (vurige wereld), Klauw (een drijvende markt), Rug (bergachtig bamboebos) en het bloemrijke, gematigde Hart.

Vijfhonderd jaar nadat de Druun zijn verdreven, woont in Hart de stoere prinses Raya, dochter van Chief Benja. Haar familie beschermt de Drakensteen. Als Raya naïef het Tand-meisje Namaari vertrouwt en haar naar de Drakensteen leidt, blijkt deze een dubbele agenda te hebben en de steen te willen stelen. In het daarop volgende geruzie tussen de volkeren breekt de Drakensteen en graait elk volk een stukje van de Drakensteen mee. Meteen keren de Druun terug en teisteren de landen. Raya gaat op een jarenlange zoektocht naar Sisu en de overige delen van de Drakensteen om het onheil van de Druun af te wenden.

‘Raya and the Last Dragon’ (‘Raya en de laatste draak’) is wederom een prachtig geanimeerd fantasy-avontuur uit de Disney-studio. De trend om geen typische Disney-prinses neer te zetten, wordt voortgezet met Raya (Kelly Marie Tran, Nederlandse stem Tabitha Foen-a-Foe). Ze is een vindingrijk meisje, later jonge vrouw, die hulp krijgt van een aantal leuke sidekicks. Haar huisdier Tuk Tuk, een moeilijk te definiëren beestje, dat tevens als handig vervoermiddel dienst doet, is daar één van. Ook krijgt ze hulp van de tienjarige Boun, de krijger Tong en de vingervlugge peuter Noi. Ze zijn verbonden omdat ze allemaal versteende familie hebben door de Druun. Maar de ster van de show is Sisu de draak zelf (Awkwafina, Nederlandse stem Peggy Vrijens). Sisu is lichtgevend blauw met een slank lijf, twee hoorns op haar hoofd en een volle bos manen, maar ze kan zich ook als mens vermommen. Intussen worden ze achtervolgd door Namaari, die nog steeds achter de scherven van de Drakensteen aanzit.

De film is adembenemend mooi vormgegeven. Telkens als je denkt dat animatie niet fraaier kan, blijkt dat de magiërs bij Disney de technologie toch weer wat verder brengen. De details zijn verbluffend: stof waait op en slaat neer, kleding beweegt realistisch mee met de bewegingen van de personages en de manier waarop het water stroomt, is bijna levensecht.

Het verhaal is spannend voor kinderen, met veel actie, vechtscènes, maar ook met relativerende humor. De kracht van de herhaling wordt daarbij wel nogal opgerekt. Uiteraard heeft de film ook een boodschap: die van samenwerking, vriendschap en elkaar vertrouwen. Verder is de plot niet echt heel origineel en volgt grotendeels de bekende Disney-formules. Dat maakt de film soms wel een tikje voorspelbaar. Het duurt ook even voordat de film echt op gang komt, omdat de makers eerst de achtergrondinformatie rond het voormalige rijk Kumandra subtiel in het verhaal moeten weven. Echt storend is dat overigens niet. Na twintig minuten maken we een tijdsprong van zes jaar en gaat de actie pas echt los.

‘Raya and the Last Dragon’ is prima vermaak voor de kinderen – en voor de ouders ook wel eens fijn dat de (melodramatische) liedjes achterwege blijven.

Hans Geurts

Waardering: 4

VOD-release:5 maart 2021 (Disney Plus met VIP-toegang)
VOD-release: 5 juni 2021 (Disney Plus)
DVD- en blu-ray-release: 2 juli 2021