Ready or Not (2009)

Regie: Sean Doyle | 84 minuten | komedie | Acteurs: Christian Oliver, Seamus Dever, Evan Helmuth, Jonathan Murphy, Alex Rocco, Ange Billman, Andrea Bogart, Anthony M. Cody, Juliana Dever, Leah Elias, Jessika Fuhrmaneck, Leslie Garza, Janet Lopez, Odessa Rae, Steve Railsback, Marco Rodríguez, Fernanda Romero, Ray Santiago, Cindy Vela, Jordi Vilasuso

‘Ready or Not’ vertelt het niet helemaal volgens plan verlopende vrijgezellenfeest van Chris (Christian Oliver) dat door zijn vrienden Lawrence (Evan Helmuth), Dean (Jonathan Murphy) en diens oudere broer – en Chris’ beste vriend – Marc (Seamus Dever) is georganiseerd. Weinig verrassend is er een archetypische rolverdeling, toegelicht door Marcs voice-over: Chris is een loser, want hij gaat trouwen. Voorheen was Chris natuurlijk net zo’n vrijbuiter als Marc. Volgens Marc is trouwen stom en zijn eigen levenstijl het summum. Dean is een beetje een nerd en mag nerveus irritante dingen roepen. Lawrence is al getrouwd en dus het meest geïnteresseerd in de strippers. Marc is een winnaar en vrouwenversierder, zoals hij zelf zegt. Zijn commentaar is het standaard geneuzel over “je vrijheid verliezen”, “jezelf vastleggen” etcetera – en iets wat in zoveel films – vaak heel wat beter – is uitgediept, dat het echt snel gaat vervelen.

Hoe dan ook, na een nacht doorhalen in Las Vegas, stappen de vier aan boord van een klein vliegtuigje voor een rondvlucht. Tenminste, dat denkt aanstaande bruidegom Chris, die gehuld in een beha, rokje en jarretels mee is gesjord door het in smoking gehulde drietal. Marc heeft geregeld dat ze een nachtje naar de Mexicaanse badplaats Cabo san Lucas gaan. De piloot dropt hen echter in de Mexicaanse woestijn aan de rand van een meer. Ze worden opgepikt door een gewapende kerel – Chris heeft zich inmiddels weer omgekleed – en naar het landgoed van Don Julio (Alex Rocco) gebracht, een lokale maffiabaas. Rocco is vooral bekend door zijn rol als de heetgebakerde en bebrilde Moe Greene in ‘The Godfather’, maar speelt hier een bebaarde Mexicaanse “godfather” in nogal overgeacteerde gebaren.

Het viertal gaat vervolgens op een soort roadtrip – lopend en liftend – door Mexico en natuurlijk maken ze onderweg rare dingen mee. Na een nacht in de cel, komen ze met Don Julio’s dochter Puri (Fernanda Romero) weer terug bij af en voeren ze gesprekken over hoe verstikkend vrouwen kunnen zijn, waar vrouwen op uit zijn – verzorgd worden, eerst door hun vader en later door hun man – en wat voor verantwoordelijke stap trouwen wel niet is. Een soort egocentrisch gewauwel dus, met een paar geslaagde grappen, maar vooral afgezaagd geouwehoer.

Qua opzet doet de film denken (in het begin sterk) aan ‘The Hangover’, het kassucces dat in hetzelfde jaar uitkwam. Een groep vrienden, het vrijgezellenfeest dat gigantisch uit de hand loopt, de setting in Las Vegas. De premisse wordt hier echter wel anders uitgewerkt, waardoor de vergelijking niet helemaal opgaat. Zo hoeft er hier geen reconstructie van de avond ervoor plaats te vinden, maar herkenbare parallellen zijn er zeker. Ach, ‘Ready of Not’ bevat een vleugje ‘Swingers’, een snufje ‘Very Bad Things’, maar dan zonder fatsoenlijk acteerwerk, charismatische acteurs en zonder voluit te gaan voor hetzij totaal-over-de-kop-komedie, hetzij voor de “Angst” van de personages bloot te leggen. Nee, de film probeert een balans te vinden tussen komedie en drama, waarbij grappen en onderbroekenlol afgewisseld worden met bespiegelingen over het volwassen bestaan en de voor- en nadelen van het huwelijk ten opzichte van het vrijgezellenbestaan. Erg interessant wil het allemaal niet worden. De film heeft een prima tempo, de scènes worden vaardig aan elkaar geregen en vakkundig geregisseerd.

De ontknoping heeft een hoog “wat de ….” gehalte, die niet door iedereen geslikt zal worden, maar toch een sprankje originaliteit injecteert. Jammer genoeg veel te laat, want als ‘Ready or Not’ één manco heeft, is dat het maar niet eerder wilde gaan sprankelen.

Hans Geurts