Real Genius (1985)

Regie: Martha Coolidge | 108 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Val Kilmer, Gabriel Jarret, Michelle Meyrink, William Atherton, Jon Gries, Robert Prescott, Patti D’Arbanville, Stacy Peralta, Mark Kamiyama, Tommy Swerdlow, John Shepherd Reid, Yuji Okumoto, Dean Devlin, Louis Giamalvo, Ed Lauter, Beau Billingslea, Charles Parks, Paul Tulley, Joanne Baron, Monte Landis, Sandy Martin

‘Real Genius’ gaat over de vijftienjarige Mitch Taylor (Gabriel Jarret). Hij is een briljante wetenschapper die op de middelbare school zijn kwaliteiten niet echt kan ontwikkelen. Gelukkig blijven zijn talenten op het gebied van lasertechnologie niet onopgemerkt: universiteitsprofessor en tv-persoonlijkheid Hathaway (William Atherton) zorgt er voor dat de jongen vervroegd toegelaten wordt tot de universiteit. Zijn kamergenoot is de oudere Chris Knight (Val Kilmer), die op zijn beurt ook al zijn leeftijdsgenoten ver achter zich liet; hij werd op zijn twaalfde de jongste student en is nu bezig met zijn examen, hoewel hij meer bezig lijkt met lol trappen. Beide jongens werken echter aan hetzelfde project, onder leiding van Hathaway, die er echter een andere agenda op na houdt.

Dat we al weten wat dat is, daar is de openingsscène debet aan. Hathaway blijkt een gladde praatjesmaker, die de regering in het geheim helpt met het leveren van de technologie voor een superwapen, dat met millimeters precisie een man kan doden vanuit de ruimte. ‘Real Genius’ was in 1985 zijn tijd ver vooruit, gezien de mogelijkheden die drone-oorlogvoering momenteel scheppen. De studenten zijn echter nog niet op de hoogte van het exacte doel van hun project.

Mitch werkt hard, maar eigenlijk is hij nog wat te jong voor het studentenleven. Het wordt hem ook niet makkelijk gemaakt door de vreselijke pestkop Kent (Robert Prescott), die de arme jongen wel een hele smerige streek levert. Gelukkig is daar Jordan Cochran (een ontwapenende Michelle Meyrink), de hyperkinetische studente die nooit slaapt en met wie Mitch een vertederende vriendschap – en misschien wel meer – sluit.

Ondanks dat Mitch de echte hoofdpersoon van ‘Real Genius’ is, en Jarret erg overtuigend is als verlegen, naïeve, maar intelligente puber, steelt Val Kilmer (dit is één van zijn eerste rollen) elke scène waarin hij te zien is. Alleen al vanwege de t-shirts die hij aan heeft. Zijn one-liners zijn heel erg grappig en dat zijn er heel veel. Ook zijn groeiende relatie met Mitch is leuk om te zien en de jongens hebben daadwerkelijk iets aan elkaar. En let op Jon Gries als Lazlo Hollyfeld, die een hilarische rol heeft als de man die steeds in de kledingkast van Mitch en Chris verdwijnt.

‘Real Genius’ past moeiteloos in het rijtje ‘WarGames’ en ‘Weird Science’; jaren tachtig komedie-klassiekers die geen platte of neerbuigende humor gebruiken à la ‘Porky’s’ of ‘Revenge of the Nerds’ maar waar slim geschreven dialogen, geloofwaardige karakters en grappige situaties de belangrijkste prioriteit krijgen. Tuurlijk, de finale is geenszins geloofwaardig, maar heerlijk over de top bizar en bevredigend. ‘Real Genius’ is misschien minder bekend dan andere tijdgenoten, maar heeft de tand des tijds beslist overleefd, dankzij de charmante cast en de tijdloze humor.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 24 december 1986
DVD-release: 2 oktober 2019