Reasonable Doubt (2014)

Regie: Peter Howitt | 87 minuten | misdaad, thriller | Acteurs: Dominic Cooper, Samuel L. Jackson, Gloria Reuben, Ryan Robbins, Erin Karpluk, Dylan Taylor, Karl Thordarson, Dean Harden, Carson Nattrass, John B. Lowe, Philippe Brenninkmeyer, Jessica Burleson, Kelly Wolfman

Samuel L. Jackson doet erg hard zijn best om de Afro-Amerikaanse versie van Nicolas Cage te worden. De beste man duikt in korte tijd in zoveel mogelijk films op. Begrijpelijk, want de kachel moet immers blijven branden. Helaas wordt er amper naar kwaliteit gekeken. Jackson draaft opnieuw in een onbenullige B-film op. Makkelijk geld verdienen, want hij hoeft weinig te doen en zijn talent wordt nergens aangesproken.

In ‘Reasonable Doubt’ draait het om Mitch Brockden (Dominic Cooper). Deze geslaagde hoofdofficier van justitie kruipt na een wilde stapavond in beschonken toestand achter het stuur. Dat loopt niet goed af en hij rijdt een man aan. Brockden belt de alarmlijn, maar blijft niet bij het slachtoffer uit angst om bekeurd te worden. Dat zou immers het einde van zijn carrière betekenen. Een dag erna hoort hij dat het slachtoffer overleden is en dat Clinton Davis (Samuel L. Jackson) als verdachte wordt gezien. Brockden moet deze man aanklagen en dat knaagt aan hem. Hij probeert de zaak te verwerpen wat vanwege onvoldoende bewijs ook lukt. Maar is deze schimmige Davis eigenlijk wel zo onschuldig?

Jackson acteert op de automatische piloot en lijkt er weinig zin in te hebben. Het binnenhengelen van een salarisstrookje is overduidelijk het enige motief voor zijn bijdrage geweest. Zijn acteerwerk is erg vlak. Cooper heeft er meer zin in, maar kan ook weinig met het slappe script dat van de plotgaten en clichés aan elkaar hangt. Een beetje thrillerfan weet wat er gaat gebeuren. De saaie regie van Peter Hewitt zorgt ook niet voor spanning. ‘Reasonable Doubt’  is lopende bandwerk. Een moetje. Werkelijk niemand lijkt er zin in te hebben en de lamlendigheid spat er vanaf.

Jackson kan acteren, maar doet het te weinig. Hij moet zorgvuldiger zijn in zijn rollenkeuze. Door voor deze fletse meuk te kiezen, doet hij zijn eerdere werk geweld aan. Ooit was hij zo sprankelend en cool in films als ‘Pulp Fiction’ en ‘Jackie Brown’. Anno 2014 kiest hij voor anoniem B-filmvoer waar niemand op zit te wachten. Jammer.

Frank v.d. Ven

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 1 mei 2014
DVD- en blu-ray-release: 5 september 2014