Rebellion – Tung Moon (2009)

Regie: Herman Yau | 100 minuten | actie, misdaad | Acteurs: Shawn Yue, Elanne Kwong, Chapman To, Conroy Chan Chi-Chung, Ada Choi, Renee Dai, Hark-On Fung, Ron Heung, Ella Koon, Jun Kung, Bruce Law, Anson Leung, Yuen-Leung Poon, Austin Wai, Goon Chung Wong

‘Rebellion’ is wederom een misdaadfilm uit Hongkong, het land waar de laatste jaren een overvloed van dit soort genrefilms vandaan komen. De bekendste is hierin toch wel ‘Infernal Affairs’. Bijna altijd zien we verschillende districtshoofden die om de macht in een groter gebied strijden. Vandaar dat de opzet van ‘Rebellion’ ook niet geheel innovatief overkomt en na de eerste tien minuten het verloop van het verhaal toch wel voorspelbaar is.

In Hongkong treden we binnen in de onderwereld en zien we hoe de districten onderling onder leiding staan van verschillende criminele groepen. Er is sprake van een zekere hiërarchie, maar deze wankelt, wanneer de grote baas zwaar verwond wordt. Het duurt niet lang voordat men hun eigen machtsgebied probeert uit te breiden en een ware onderwereldoorlog lijkt te zijn begonnen.

Door te kiezen voor het volgen van vijf hoofden in het criminele circuit in een tijdsbestek van circa negentig minuten neemt regisseur Herman Yau (‘Ebola Syndrome’) een groot risico. Hoe kun je namelijk in een relatief kort tijdsbestek elk van deze personages goed introduceren en uitwerken? Dit is dan ook het grootste knelpunt van de film: de personages komen niet uit de verf waardoor er geen binding met het overkoepelende verhaal ontstaat. ‘Rebellion’ lijkt meer een film te zijn die uit afzonderlijke delen bestaat waarbij geheel toevallig de afzonderlijke verhaallijnen tot elkaar komen. Het (te) standaard acteerwerk werkt ook niet echt mee voor een vergroting van de kijkvreugde, iedereen acteert precies op de manier die je zou verwachten. Jammer, want één van de zaken waarom je een film gaat kijken is toch vooral onverwachte ontwikkelingen op acteervlak. Als kijker wil je verrast worden, anders kun je net zo goed een film je in hoofd afdraaien.

De actie is het belangrijkste onderdeel van ‘Rebellion’. De massale vechtchoreografieën zijn dan ook prima te pruimen met zijn vele stok- en mesgevechten. Maar ook deze vechtscènes zijn niet erg bijzonder te noemen, we hebben dit al zo veel vaker (en beter gezien) in andere producties.

‘Rebellion’ is een relatief zwakke misdaadproductie uit het inmiddels welbekende Hongkong misdaadgenre. Voor fans is het een kijkbeurt waard maar ook zij zullen de film een dag later alweer grotendeels vergeten zijn.

Meinte van Egmond