[REC]3 Génesis (2012)

Regie: Paco Plaza | 77 minuten | horror, thriller | Acteurs: Leticia Dolera, Diego Martín, Javier Botet, Àlex Monner, Mireia Ros, Claire Baschet, Ismael Martínez, Ana Isabel Velásquez, Borja Glez. Santaolalla, Carla Nieto, Aitor Legardón, Jose Mellinas, Carmen Contreras, Emilio Mencheta, Xavier Ruano, Paco Moreno, Toni Sans, Blai Llopis, Antonio Barroso, Isabel Llanos, Itziar Castro

Het grote succes van de horrorfilms ‘[REC]’ en ‘[REC] 2’ zat hem in zowel de handheld cameravoering, het found footage principe (in de trant van ‘The Blair Witch Project’ en ‘Cloverfield’) als de afgebakende en claustrofobische omgeving waarin horrorelementen perfect op hun plaats waren. De samenwerking tussen de twee regisseurs Paco Plaza en Jaume Balagueró (‘Fragile’) resulteerde in een briljante vondst waardoor deze Spaanse films in het horrorgenre wereldwijde faam verwierf. Bij ‘[REC]³ Génesis’ worden al deze succesformules overboord gegooid en is een compleet andere weg ingeslagen. Het verhaal speelt zich niet meer af in een afgesloten gebouw, maar heeft zich verplaatst naar de buitenwereld, de cameravoering is stabiel en alleen Paco Plaza is verantwoordelijk voor dit deel van de [REC]-serie.

Clara (Leticia Dolera) en Koldo (Diego Martin) staan voor het altaar om in het huwelijk te treden. Onder toeziend oog van de vele gasten barst het feest na het ja-woord dan ook in alle hevigheid los, maar als snel slaat het feest om in een onoverzichtelijke chaos. Een familielid blijkt namelijk gebeten en geïnfecteerd  te zijn door een dier waardoor hij in een zombie is veranderd, andere gasten aanvalt en het aantal geïnfecteerden in een oogwenk toeneemt.  Clara en Koldo worden van elkaar gescheiden, maar weten diep in hun hart dat hun wederhelft nog in leven is. Ze beginnen een zoektocht naar elkaar.

De spanning van de voorgaande delen is niet terug te vinden in ‘[REC]³ Génesis’. Er wordt daarentegen meer gefocust op humor. De maker hanteert een hack & slash aanpak: vele zombies leggen het loodje tegen de heldin die in het bezit is geraakt van een kettingzaag. Deze heldin, Clara, is het sterkste punt van de film. Niet alleen haar schoonheid is ongekend, haar acteerprestatie is ijzersterk en zet op een fantastische manier de rol van protagonist neer die zich al zwaaiend met een kettingzaag een weg baant door de ledematen van de zombies. Het is werkelijk adembenemend om Clara in haar trouwjurk, die al snel doordrenkt is van bloed, te zien en nu het Leticia Dolera ook nog eens allemaal zo mooi staat, vraag je je af of ze niet voor het beroep van zombieslasher geboren is.

Op het gebied van humor is vooral het personage SpongeJohn (-Bob mocht niet vanwege de rechten) erg leuk. Niet dat dit ook maar iets te maken heeft met een verhaal rondom de film, maar daar draait het in dit deel dan ook niet om. Dat het hele idee van claustrofobie achterwege is gelaten vraagt ook een ommekeer van de kijker. Waar je namelijk bij de andere REC-delen al nagelbijtend zat te kijken terwijl er een hoofd door een luikje werd gestoken en het onvermijdelijke opduiken van een geïnfecteerde zelfs dan nog je hart een paar tellen deed overslaan is ‘[REC]³ Génesis’ veel meer een avondje goed vermaak met leuke actie en humor die misschien niet eens zoveel minder is, maar wel compleet anders.

Sta je open voor een andere insteek in deze horrorserie dan zal ‘[REC]³ Génesis’ je zeker kunnen bekoren, maar als je verwacht dezelfde spanning als in de voorgaande REC-delen te evenaren kom je  bedrogen uit. ‘[REC]³ Génesis’ mag dan niet het sterkste deel in deze horrorserie zijn, er valt wel weer genoeg te genieten. Het is weer wachten op het volgende deel.

Meinte van Egmond

‘[REC]³ Génesis’ verschijnt maandag 27 augustus 2012 op DVD en blu-ray.