[Rec] 2 (2009)

Regie: Jaume Balagueró, Paco Plaza | 85 minuten | drama, horror, thriller | Acteurs: Manuela Velasco, Ferran Terraza, Pablo Rosso, Javier Botet, Claudia Font, Martha Carbonell, Nico Baixas, Ana Isabel Velásquez, Pau Poch, Juli Fàbregas, Óscar Zafra, Ariel Casas, Àlex Batllori, Alejandro Casaseca, Andrea Ros, Carlos Olalla, David Vert, Jonathan Mellor, Pep Molina, Pep Sais, Raul Moya Juarez, Pere Vall, Albert Grabuleda Capdevila

‘The Blair Witch Project’ was één van de eerste films die zich op het schemerige gebied van fictionele reality tv begaf. De werkelijkheid bestaat niet, het is zoals wij die waarnemen vanuit het oogpunt van andere personen die door het altijd meenemen van een camera alles wat in zijn of haar omgeving gebeurt vastleggen. Een manier van filmen die niet onopgemerkt is gebleven en met ‘Cloverfield’ en ‘[REC] ‘grote successen behaalde. Niet voor niets is het dan nu tijd voor ‘[REC 2]’, een vervolg dat begint waar de eerste film eindigde. Dit is een heerlijk uitgangspunt, want hoe vaak zien we niet sequels die hun verhaal compleet opnieuw moeten vertellen en daardoor er veel van de oorspronkelijke beleving verdwijnt.

Jaume Balagueró en Paco Plaza zijn net als in het eerste deel de regisseurs. Gelukkig wordt er gekozen voor de zelfde namen, dit is duidelijk merkbaar in de film. In ‘[REC 2]’ keren we terug naar het mysterieuze flatgebouw waar een besmettelijk virus rondwaart. Wie hiermee geïnfecteerd raakt verandert in een agressief monster. Dit maal volgen we vier leden van een Speciale Eenheid, waaronder een priester, die een bloedstaal van het meisje Madeiros moeten bemachtigen waar het in deel één allemaal om draaide. Een leuke vondst is dit verhaal te combineren met een tweede verhaallijn waarin twee jongens en een meisje hun nieuwsgierigheid niet kunnen bedwingen en ook het hermetisch afgesloten gebouw weten in te sluipen. Het gegil en gejammer van deze jongeren gaat wel op de zenuwen werken na verloop van tijd, maar verder is het een uitstekende manier om de situatie vanuit verschillende standpunten te belichten. En natuurlijk verdwijnen al snel de eerste personen… Tja, de plot lijkt wel erg op zijn voorganger maar dat is dan ook één van de enige kritiekpunten die je kunt geven.

Het verhaal speelt zich af op dezelfde streng afgesloten locatie, waar alles draait om angst. Hoewel alles met de hand (en headcams) gefilmd is en het beeld constant beweegt, is het niet zo schokkerig als bijvoorbeeld ‘The Blair Witch Project’. Hierdoor is alles wel goed waarneembaar en zullen de regisseurs voor een andere opbouw van de suspense moeten kiezen. En dat doen ze met glans. Suspense is er genoeg, maar actie nog veel meer. Het geweld is werkelijk gruwelijk hard waarbij er niet wordt teruggedeinsd om een kind door het hoofd te schieten. Je weet dus waar je aan toe bent. Schrikmomenten zitten er ook genoeg in, met name de krijsende geluiden die je uit andere kamers hoort komen bezorgen je meteen kippenvel. De beelden zijn indrukwekkend, vooral die van de headcams sleuren je zo mee het verhaal in. Omdat mannen dicht achter elkaar lopen, zie je vaak niets anders dan iemands rug. Je wilt wel langs de collega kijken omdat je weet dat ergens iets afschuwelijks gaat gebeuren maar doordat de spanningsboog meer dan een uur op het hoogste niveau staat, blijft het meer dan spannend wanneer dit het geval zal zijn. Dit en de zoektocht door gangen, kamertjes en mysterieuze bovenverdiepingen heeft een sterk claustrofobische ervaring tot gevolg.Helaas zakt de film even iets in doordat het als toeschouwer moeilijk is om continu op het puntje van je stoel te blijven zitten, en zelfs in deze film het verzadigingspunt van geweld even wordt bereikt. Gelukkig maakt het einde weer alles goed en kun je je daarna in het daglicht begeven om bij te komen van een enorme adrenalinetrip.

Bijna ondraaglijk, zo zou je ‘[REC 2]’ wel kunnen typeren. Je zit bijna de gehele filmduur lang ongemakkelijk in je stoel, wachtend op de aanval van een besmet persoon. Maar hoezeer je er ook rekening mee houdt, de ijzingwekkende spanning is onontkoombaar. Heerlijk gruwelen en reikhalzend uitkijken naar ‘[REC] Genesis’ (in feite een prequel) is het enige wat je kunt doen. Horror zoals je altijd hoopt dat die zal zijn!

Meinte van Egmond

Waardering: 4