Recoil (2011)

Regie: Terry Miles | 90 minuten | actie | Acteurs: Danny Trejo, Serinda Swan, Steve Austin, Lochlyn Munro, Camille Solari, Noel Gugliemi, Patrick Gilmore, Keith Jardine, Tygh Runyan, Adam Greydon Reid, Patrick Sabongui, Connor Stanhope, Robin Nielsen, Tom McComas, Daniel Boileau

‘Recoil’ van regisseur Terry Miles zou zeer gemakkelijk neer te sabelen zijn als een film welke de nodige ingrediënten mist. Zo zijn de verwikkelingen, filmlocaties en karakters zo overzichtelijk dat van een verhaallijn eigenlijk amper sprake is, en verzandt het koelbloedige acteerwerk van hoofdpersoon Ryan Varret (Steve Austin) eerder in een vorm van chagrijnige desinteresse dan dat het ’t karakter stoerder maakt. Maar natuurlijk, ‘Recoil’ zal niet gemaakt zijn met de gedachte dat kijkers er een boodschap aan over zouden houden. Laat staan een kunstige of filmische verdieping. ‘Recoil’ is een typische wraakfilm en dient dan ook zo beoordeeld te worden. Een reeks van afrekeningen en knokpartijen maakt deze relatief korte film tot één geheel. De gewelddadige incidenten die voortvloeien uit de prototype good guy versus bad guy opzet, dienen daarbij voor de meeste voldoening te zorgen.

‘Recoil’ (terugslag) speelt zich af in het dorpje Hope. Veel meer dan een motel, een benzinepomp en een schimmige club kent het dorp niet. Net als de beperking van filmlocaties krijgen we ook niets te zien of te weten van mogelijke andere dorpsbewoners dan die het verhaal aan de kijker overbrengen; de leden van een duistere motorclub, een aantrekkelijke moteleigenares (Serinda Swan), een wat sneue benzinepomphouder en de plaatselijke corrupte sheriff. Als zwaargewicht Ryan Varret In het dorp neerstrijkt is al snel duidelijk dat hij een ‘rekening’ uit het verleden komt vereffenen met de bonkige leden van Hope’s motorclub, waar Drayke (Danny Trejo) de aanvoerder van is.

Het gegroefde gezicht van Trejo vergeet je niet snel. Van de cast zal hij waarschijnlijk dan ook de meeste bekendheid genieten. Eerder dook Trejo al op in films als ‘Heat’ en ‘From Dusk Till Dawn’. De acteur kent een merkwaardig verleden. Als kind was Trejo verslaafd aan drugs en kende hij een crimineel bestaan. Elf jaren van zijn leven bracht hij achter slot en grendel door. In de beroemde San Quentin gevangenis wist hij verschillende box titels op zijn naam te zetten. Een investering in de toekomst, zo bleek. Degenen die het verleden van Trejo niet kennen, kunnen wellicht aan het diep doorleefde gelaat van de acteur aflezen dat daarachter overduidelijk een duister verleden schuil gaat.

Juist voor de minder goede actiefilms biedt Trejo een meerwaarde. Niet zo zeer vanwege zijn acteertalent, maar gewoon vanwege zijn type. Alsof Trejo voor het genre is geboren. Een typisch geval van iemand die de zwakkere momenten uit zijn leven nu succesvol als kracht gebruikt.
Die extra dimensie die Trejo met zich meedraagt heeft ‘Recoil’ eerlijk gezegd ook wel nodig. De sinistere sfeer van de film is niet in de laatste plaats zijn verdienste. Verder is het voor de liefhebber gewoon genieten van de diverse schiet- en knokpartijen waar een plaatsvervangende ‘auw!’ op z’n plek is.

Tjeerd Kooistra

‘Recoil’ verschijnt woensdag 2 mei 2012 op DVD.