Red Dog (2011)

Regie: Kriv Stenders | 92 minuten | komedie, drama, familie | Acteurs: Josh Lucas, Rachael Taylor, Noah Taylor, Keisha Castle-Hughes, Luke Ford, Bill Hunter, Alex Williamson, John Batchelor, Tiffany Lyndall-Knight, Eamon Farren, Rohan Nichol, Loene Carmen, Arthur Angel, Koko, Paul Blackwell, Costa Ronin, Neil Pigot, Yure Covich, Shingo Usami, John Leary

‘Red Dog’, geregisseerd door Kriv Stenders, is het legendarische waargebeurde verhaal over een wonderbaarlijke hond. Een hond die in het West-Australische mijnplaatsje Dampier een onvergetelijke indruk achter liet. Sterker nog, er werd een standbeeld voor Red Dog opgetrokken ter herinnering aan zijn hartverwarmende daden. Je moet wel een echte dierenhater zijn om het droog te houden bij deze film.

Barkeeper Jack Collins (Noah Taylor) en zijn vrouw Maureen (Loene Carmen) pikken een liftende zwerfhond op. Al snel wordt duidelijk dat deze roodharige Kelpie niet zomaar een hond is. Bij alle ruige mijnwerkers in het dorp verovert de Red Dog genoemde hond (naar de rode stof in dit woestijngebied) een speciaal plekje in hun hart. Als trucker Tom (Luke Ford) in het dorp arriveert, krijgt hij van de barkeeper en enkele mijnwerkers de heldenverhalen te horen over Red Dog. Vooral het verhaal van de verliefde Vanno (Arthur Angel, ‘Ghost Rider’ en ‘Van Diemen’s Land’) spreekt tot de verbeelding.

Red Dog blijkt niet alleen een troost te bieden aan de eenzamen, hij ontpopt zich ook als levensredder. Daar kan de –bijna- nooit lachende Jocko (Rohan Nichol, ‘Star Wars III: Revenge of the Sith’) over meepraten. Allemansvriend Red Dog blijkt het type hond dat zelf zijn baas kiest. De gelukkige wordt de Amerikaanse avonturier John Grant (Josh Lucas, ‘Sweet Home Alabama’).

Vanaf de dag dat buschauffeur John Red Dog een lift geeft, zijn de twee onafscheidelijk. Als John echter op een dag niet thuiskomt, besluit Red Dog op zoek te gaan naar zijn baasje. Een zoektocht van duizenden kilometers door het ruige West-Australische landschap, meeliftend per auto, trein, vliegtuig en boot. Uiteindelijk keert Red Dog terug naar zijn vertrouwde stekkie, want ‘home is where is heart is’. Dan is de kijker al getrakteerd op veel spelplezier van de acteurs, vooral John Batchelor (Peeto) en Arthur Angel (Vanno) stelen de show, en prachtige beelden van het ‘wilde’ Australië. Ook de soundtrack is perfect gekozen met nummers als Evie-let your hair hang down van Stevie Wright, Stumblin’ In van Chris Norman & Suzi Quatro en Wooly Bully van The Sham & The Pharaohs.

‘Red Dog’ is een waarlijk geweldige familiefilm. Een meeslepend verhaal waarin de lach en de traan op sfeervolle wijze zijn verpakt. Het originele verhaal van Red Dog werd neergeschreven door de Australische schrijfster Nancy Gillespie, maar regisseur Stevens koos voor de versie van schrijver Louis de Bernières (Captain Corelli’s Mandolin), die op doorreis in Australië op het standbeeld van Red Dog stuitte en – zeer onder de indruk –  zijn verhaal componeerde. Het verhaal van een hond die iedereen voor zich wist te winnen en te verenigen. ‘Red Dog’ kan worden gezien als de ‘Bambi’ van de 21e eeuw. Niet voor niets kreeg de film in 2011 het predicaat ‘Beste Film’ tijdens de Australian Film Awards (AACTA). Tissues bij de hand, want deze film zal je hart en ziel veroveren! Niemand zal onberoerd blijven na het zien van dit epische document…

Ruud Stift

Waardering: 4.5

DVD-release: 4 juli 2012