Red Dragon (2002)

Regie: Brett Ratner | 124 minuten | horror, thriller | Acteurs: Anthony Hopkins, Edward Norton, Ralph Fiennes, Emily Watson, Harvey Keitel, Philip Seymour Hoffman, Anthony Heald, Ken Leung, Frankie Faison,Tyler Patrick Jones    

‘Red Dragon’ is de voorgeschiedenis (prequel) van het ijzersterke ‘The Silence of the Lambs’ (1991). Het is tevens de remake van ‘Manhunter’ (1986) dat gebaseerd was op de besteller ‘Red Dragon’ (1981) van Thomas Harris. De regie van dit deel in de Hannibal reeks lag in handen van Brett Ratner van Rush Hour (1998). In tegenstelling tot Hannibal (2001) werkte scenarist Ted Tally van ‘The Silence of the Lambs’ wel weer mee. De film heeft dezelfde stijl en feeling als ‘The Silence of the Lambs’, ook omdat Hannibal Lecter hier de meeste tijd achter tralies zit. Waar Hannibal zich richtte op de shock horror pakt ‘Red Dragon’ weer de suspense op.

Dit keer dus geen pupil Clarice Starling maar speciaal agent Will Graham, de man die Hannibal Lecter arresteerde. Graham heeft de unieke gave zich in de denkwereld van seriemoordenaars te kunnen begeven. Het is een gave en tegelijkertijd een vloek. Aan zijn contact met psychopaat Lecter heeft Graham een trauma overgehouden en hij is vroegtijdig gestopt met de FBI. Wanhoop leidt zijn oude FBI-baas Crawford (Harvey Keitel) naar hem en hem naar Dr. Lecter. Vanaf dan beginnen de psychologische spelletjes waar Hannibal zo van houdt. Voor de prequel verloor Anthony Hopkins tien kilo om er jonger uit te zien. Rimpels werden digitaal verwijderd.

De rol van Francis Dolarhyde wordt gespeeld door Ralph Fiennes van ‘The English Patient’ (1996) en ‘Harry Potter and the Goblet of Fire’ (2005). Francis is in zijn jeugd zwaar mishandeld met als resultaat dat hij een monster in en op zich meedraagt. Red Dragon slaat op de enorme tatoeage op zijn rug, naar een schilderij van William Blake (acht uur schminkwerk). Fiennes speelt voortreffelijk de rol van man gekweld door een gespleten persoonlijkheid. Je krijgt sympathie voor zijn karakter. Emily Watson maakt ook indruk als de blinde Reba die Francis als enige weet te bereiken.

Net als in ‘The Silence of the Lambs’ wordt er maar eens weer bewezen hoe levensgevaarlijk de opgesloten Lecter kan zijn. Menig kijker zal glimlachen wanneer Dr. Chilton aan het einde de komst van Clarice Starling aankondigt. Evenaren van ‘The Silence of the Lambs’ doet ‘Red Dragon’ niet. De film is ook niet zo goed als ‘Manhunter’, het mist daarvoor de originaliteit. Maar het is in vele opzichten een degelijke thriller, een goede aanvulling van de Hannibal serie. Bovendien heeft de film Anthony Hopkins te bieden. ‘Red Dragon’ is overigens de laatste keer dat Anthony Hopkins in de huid van Dr. Lecter kroop. Voor de verfilming van Harris nieuwe Lecter-roman ‘Young Hannibal: Behind the Mask’ (2006) waren er jongere versies van de kannibaal nodig. Dit is namelijk de prequel van ‘Red Drago’n en ‘Manhunter’, hoe Hannibal The Cannibal is geworden.

Sarita Koendjbiharie

Waardering: 3

Bioscooprelease: 7 november 2002